Mléčná hříbková polévka – úžasná chuť a jednoduchá příprava

Milujete houby a nemůžete odolat lahodné mléčné polévce? Tento recept je právě pro vás! Mléčná hříbková polévka je oblíbeným jídlem v naší rodině a věříme, že si ji zamilujete i vy. S použitím sušených nebo zamražených hřibků, které můžete sbírat v lese, vytvoříte úžasně krémovou a bohatou polévku. Přidejte k tomu aromatické bylinky a koření, a máte tu dokonalý recept na chladné dny nebo jen tak pro radost. Tak neváhejte a pusťte se do vaření!

Zdroj: Věra Jančekova

Co budeme potřebovat:

  • 1 střední mrkev, nakrájená na kostičky
  • 1 střední celer, nakrájený na kostičky
  • 1 bobkový list
  • 2-3 nová koření
  • Kuličky pepře (podle chuti)
  • 2-3 brambory, nakrájené na kostičky
  • 200-300g sušených nebo zamražených hřibků
  • 1 litr plnotučného mléka
  • 1 střední cibule, nakrájená
  • 100g uzeného bůčku, nakrájeného
  • 1 stroužek česneku, prolisovaný
  • 1 čajová lžička mleté papriky
  • Sůl podle chuti
  • Ocet (podle chuti)
  • 1 lžíce sekané petrželové natě
  • 1 lžíce sekané pažitky

Jak budeme postupovat:

1) Vaření zeleniny: Do hrnce s vodou přidejte nakrájenou mrkev a celer. Ochutněte solí, bobkovým listem, novým kořením a kuličkami pepře. Nechte chvíli vařit.

2) Přidání brambor a hřibků: Do vařící vody přidejte nakrájené brambory a hřibky. Vařte, dokud brambory nezměknou.

3) Vaření mléka: V jiném hrnci vařte plnotučné mléko.

4) Příprava cibule a bůčku: Na pánvi osmažte nakrájenou cibuli a uzený bůček. Přidejte do polévky.

5) Příprava jíšky: Na téže pánvi, kde jste osmažili cibuli a bůček, přidejte prolisovaný česnek a zaprašte mletou paprikou. Zalejte studeným mlékem a rozkvedlejte.

6) Smíchání polévky: Přilejte vařené mléko do polévky. Poté přidejte jíšku a nechte chvíli vařit.

7) Dochucení: Polévku dochutíme octem, sekanou petrželovou natí a pažitkou.

Vaše mléčná hříbková polévka je hotová! Podávejte horkou a těšte se na chvíle plné chuti a radosti.