V dnešním receptu Vám krok za krokem ukážeme, jak připravit božský koláč se sladkým tvarohem a lesními plody. Lahodná a svěží kombinace sladké chuti a ovoce Vás přesvědčí o jeho dokonalosti. Tento recept se hodí vždy, když je návštěva za rohem a Vy nemáte připravený žádný dezert. Pokud rádi mlsáte, a zároveň jste vášnivým kuchařem, či kuchařkou, budete mít z této novinky dozajista radost.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Koláč se sladkým tvarohem a lesními plody
Co budeme potřebovat:
Na těsto:
- jedno vejce
- 330 g mouky
- 80 g cukru
- 170 g másla
- 8 g vanilkového cukru
- jednu lžičku prášku do pečiva
- špetka soli
Na vrch:
- 360-400 g sladkého tvarohu (nastrouhaného)
- 2 vejce
- 100 g cukru
- 1,5 lžíce kukuřičného škrobu
- 200 g lesních plodů (my jsme použili mražené borůvky)
Koláč jsme připravili ve čtvercové formě o rozměrech 23 x 23 cm.
Jak budeme postupovat:
Připravte těsto:
1) Změklé máslo (při pokojové teplotě), špetku soli, moučkový cukr a vanilkový cukr šlehejte mixérem při vysokých otáčkách 5 minut, dokud nebude nadýchané a bělavé.
2) Přidejte vejce. Míchejte ještě 2 minuty.
3) Vmíchejte prosátou mouku a prášek do pečiva. Těsto hněťte tak dlouho, dokud nebude hladké. Mělo by být hladké, měkké a nepřilnavé.
4) Dno formy vyložte pečicím papírem a boky vymažte rafinovaným slunečnicovým olejem. Přeneste do něj těsto a rozetřete ho rukama a lžící nebo sklenicí po dně tak, abyste získali rovnoměrné těsto.
Připravte náplň:
1) Tvaroh, vejce a cukr rozmixujte v mixéru na hladkou a homogenní směs.
2) Přidejte 1 lžíci kukuřičného škrobu. Velmi dobře promíchejte.
3) Směs rovnoměrně rozetřete po povrchu pánve.
4) Bobule omyjte a osušte papírovými utěrkami. Přimíchejte 1/2 lžíce škrobu. Pokud používáte mražené bobule, smíchejte je se škrobem najednou, aniž byste je rozmrazovali.
5) Rozložte bobule na povrch sýrové směsi a částečně je do ní ponořte.
6) Koláč pečte 40-45 minut v troubě předehřáté na 180 °C.
7) Nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Pak ji opatrně vyjměte z pánve a položte na prkénko. Okraje uhlaďte a podle potřeby posypte moučkovým cukrem.
8) Dort rozdělte na porce.
9) Podávejte s velkým potěšením!
Přejeme Vám i vašim blízkým dobrou chuť!