Domácí kynuté buchty s oblíbenou náplní – všichni si je zamilují

Chladné podzimní počasí nám mění nejenom náladu, ale i také chutě. Dopřejte si hrnek horkého čaje nebo oblíbené kávy, pohodu s rodinou a uspokojte mlsné jazýčky. Tento recept na domácí kynuté buchty, je tím pravým. Za recept děkujeme Martině.

domácí kynuté buchty s oblíbenou náplní – všichni si je zamilují
Zdroj: Martina Hančlová

Recept na domácí kynuté buchty s oblíbenou náplní:

Co budeme potřebovat:

  • 250 ml polotučného mléka
  • 4 lžíce krystalu
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 lžička soli
  • 2 žloutky
  • 1 vejce
  • 70g rozpuštěného másla
  • 50 ml oleje
  • 300g polohrubé mouky
  • 250g hladké mouky
  • ¾ kostky kvasnic

Maková náplň:

  • 50g mletého máku
  • 100 ml mléka
  • 18g cukru krupice
  • skořice
  • 1 lžička hrubé mouky
  • 1 lžička povidel
  • trošku rumu

Mléko svaříme, do mléka přisypeme mletý mák a mícháme do zhoustnutí. Poté přisypeme mouku, směs tím zhoustne. Osladíme a přidáme všechny ostatní ingredience. Necháme vychladnout. 

Tvarohová náplň:

  • 250g tučného tvarohu v kostce
  • 1 žloutek
  • rozinky
  • 1 lžíce cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • skořice
  • rum

Všechny ingredience promícháme.

Povidlová náplň:

  • 50g povidel
  • 1 vrchovatá lžička cukru
  • skořice
  • rum

Všechny ingredience promícháme. 


Jak budeme postupovat:

1) Obě mouky prosejeme do mísy, uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, přisypeme cukr a zalejeme teplým mlékem. Necháme asi 10 minut kynout.

2) Ke stranám mísy dáme sůl, přidáme žloutky, vejce, máslo, olej a necháme v robotu míchat 10 minut až se těsto odlepuje od mísy a “bublinkuje”. Nechávám kynout hodinu v troubě, kterou před kynutím předehřeji na 50 °C.

3) Než nám těsto vykyne, tak připravíme náplně. Po hodině nakynuté těsto vyklopíme na vál a rozdělíme na 24 dílů – buchet. Jednotlivé kousky roztlačíme prsty do stran (s těstem se velmi dobře pracuje, nemusíme ani podsypávat). 12ks naplníme tvarohovou náplní, 6 ks makovou, 6ks povidlovou – náplně mi vyšly akorát.

4) Každou buchtu před tím než ji dáme na plech (vyložený pečícím papírem) namočíme v oleji (pokojové teploty), necháme okapat a dáváme s mezerami  na plech (buchty ještě nakynou). Plech dáme opět do vyhřáté trouby na 30 minut kynout.

5) Poté vyndáme, troubu necháme rozehřát na 170 °C a buchty potřeme rozšlehaným bílkem. Pečeme 25-30 minut. Necháme vychladnout – u nás se to moc nedaří :-))

domácí kynuté buchty s oblíbenou náplní – všichni si je zamilují
Zdroj: Martina Hančlová
  • Už jsem vyzkoušela velké množství receptů, ale tenhle je opravdu na “honzovky” ten NEJLEPŠÍ, jsou jak peříčko, krásně nadýchané