Opět je před námi víkend – bývá to jediná část týdne, kdy se celá rodina sejde doma u jednoho stolu. Užijte si společné chvíle ještě o trochu víc a dopřejte si i něco sladkého. Tento recept na čajové koláčky s mascarpone z odpalovaného těsta si zamilujete.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Čajové koláčky s mascarpone z odpalovaného těsta
Co budeme potřebovat:
- 250 g listového těsta
Na odpalované těsto:
- 70 ml mléka
- 70 ml vody
- 50 g másla
- 1/4 lžičky soli
- 10 g cukru
- 70 g mouky
- 2 vejce
Pro náplň:
- 70 g smetanového sýra (my jsme použili mascarpone)
- 150 g smetany na 30-33% šlehačku
- 40 g kondenzovaného mléka
Jak budeme postupovat:
1. Připravte odpalované těsto: Mléko, vodu, sůl, cukr a máslo dejte do hrnce s těžkým dnem. Za pravidelného míchání přiveďte k bodu varu.
2. Snižte teplotu a přidejte všechnu mouku. Za stálého míchání hněťte těsto tak dlouho, dokud nebude hladké a na dně a stěnách pánve se neobjeví perleťový film (asi 1-2 minuty).
3. Těsto přendejte do mísy a za občasného míchání ho nechte mírně vychladnout.
4. Postupně (jedno po druhém) do ní vmíchejte vejce a pokaždé míchejte, dokud nebude hladká. Můžete použít stěrku nebo mixér.
5. Listové těsto nakrájejte na 12 čtverců.
6. Čtverce listového těsta položte na plech vyložený pečicím papírem a doprostřed každého dejte lžíci odpalovaného těsta.
7. Rohy čtverečků listového těsta přeložte směrem ke středu, přitiskněte je k sobě a přilepte k těstu.
8. Pečivo pečte 10 minut v troubě předehřáté na 220 °C, poté snižte teplotu na 190 °C a pečte dalších 20 minut.
9. Nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
10. Připravte krém: Smetanový sýr vyšlehejte s kondenzovaným mlékem (studeným, právě vytaženým z lednice) dohladka. Pak přidejte šlehačku (studenou, právě vyndanou z lednice) a mixujte, dokud se neobjeví tuhé špičky.
11. Krém přelijte do zdobicího sáčku, na který jste nasadili trysku se špičatou špičkou.
12. Sušenky naplňte krémem.
13. Pokud chcete, posypte je moučkovým cukrem.
14. Sušenky podávejte s velkým potěšením!
Přejeme dobrou chuť!
Pokud Vás tento inspirativní článek zaujal, sdílejte jej i svým přátelům! Bude se Vám líbit: mimořádný masový koláč se zeleninou. Těsto i náplň jsou vynikající a recept je velmi jednoduchý.