Ačkoli jsou citronové muffiny vyrobeny z jednoduchých a snadno dostupných surovin, jsou neuvěřitelně chutné: jejich povrch pokrývá křupavá kůrka a jejich drobenka je měkká a nadýchaná. Rozhodli jsme se, že jim dodáme slavnostnější vzhled, a tak jsme je naplnili džemem a ozdobili cukrovou polevou. Začněme!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Citronové muffiny
Co budeme potřebovat:
na těsto:
- 3 středně velká vejce
- 150 g moučkového cukru
- 60 ml citronové šťávy
- 70 ml rafinovaného slunečnicového oleje
- přibližně 180 g mouky
- 50 g škrobu (pokud ho nemáte po ruce, nahraďte ho moukou – muffiny jsou pak nadýchanější)
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1/4 čajové lžičky jedlé sody
- nastrouhaná kůra z 1 citronu
- špetka soli
- 1 lžičku vanilkového cukru (nepovinné)
- 1/4 lžičky mleté kurkumy (pro barvu; nepovinné)
pro náplň:
- ovocný džem (my jsme použili brusinkový džem)
na polevu:
- 2 lžíce moučkového cukru
- asi lžíce citronové šťávy
Vejce a citron je třeba předem vyndat z lednice, aby se ohřály na pokojovou teplotu.
Jak budeme postupovat:
- Vejce rozklepněte do hluboké mísy. Přidejte špetku soli a vše 1 minutu míchejte metličkou nebo mixérem.
- Přidejte moučkový cukr, vanilkový cukr, nastrouhanou citronovou kůru a mletou kurkumu. Vše šlehejte další 2-3 minuty, aby se cukr trochu rozpustil.
- Přidejte citronovou šťávu a olej. Mírně promíchejte (asi 10 sekund).
- Postupně (ve 3 fázích) přidejte prosátou mouku spolu se škrobem, kypřicím práškem a sodou bikarbónou (poslední jmenovaná ničí kyselost citronové šťávy – pokud ji nechcete použít, přidejte více kypřicího prášku: asi 1,5 lžičky) a pokaždé promíchejte dohladka. Mělo by vzniknout krémové těsto, které pomalu stéká ze stěrky.
- Těsto přelijte do formiček na muffiny (pokud jsou kovové, vymažte je máslem nebo vyložte papírovými vložkami) a každou z nich naplňte do 2/3 objemu.
- Těsto můžete samozřejmě upéct i v dortové formě (v tomto případě je doba pečení delší).
- Muffiny pečte 20 minut v troubě předehřáté na 170-180 °C. Zkontrolujte, zda jsou hotové, pomocí párátka.
- Nechte je vychladnout a poté je vyjměte z forem.
- Pokud je chcete naplnit džemem, vyřízněte střed.
- Poté otvory vyplňte džemem.
- Příprava polevy: Smíchejte moučkový cukr s citronovou šťávou a míchejte, dokud nebude hustá a krémová.
- Přeneste polevu do zdobicího sáčku, odstřihněte 1-2 mm špičku a naneste ji na povrch muffinů.
- Hotovo!
Přejeme dobrou chuť!
Sdílejte tento recept na citronové muffiny i Vašim přátelům! Mohlo by se Vám líbit: Rychlý, měkký a nadýchaný tvarohový koláč – bez másla a oleje.