Dnes vám ukážeme recept na jemný ořechový cheesecake se slaným karamelem, který v sobě spojuje to nejlepší z krémovosti mascarpone, křupavosti vlašských ořechů a rovnováhy mezi sladkým a slaným v tekutém karamelu.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Ořechový cheesecake se slaným karamelem
Co budeme potřebovat:
na korpus:
- 150 g grahamové sušenky
- 50 g nasekané vlašské ořechy
- 80 g rozpuštěné máslo
- 1 špetka sůl
na krém:
- 500 g Mascarpone
- 100 g moučkový cukr
- 1 balíček vanilkový cukr
- 3 PL hladká mouka
- 600 g zakysaná smetana
- 3 ks vejce
navrch:
- 100 g nasekané vlašské ořechy
- 100 g cukr krystal
- 3 PL voda
- 1/2 KL sůl
Jak budeme postupovat:
- Korpus: v míse smíchejte rozdrcené sušenky (na prášek), nasekané ořechy, sůl a rozpuštěné máslo.
- Těsto vtlačte na dno dortové formy (26 cm) vyložené pečicím papírem a dejte do chladničky.
- Mezitím ušlehejte krém: nejprve dobře vyšlehejte mascarpone s cukrem, vanilkou a moukou.
- Poté přidejte zakysanou smetanu a znovu dobře vyšlehejte.
- Nakonec postupně (jedno po druhém) zašlehejte celá vejce při nižších otáčkách. Korpus přelijte krémem a vložte do trouby předehřáté na 160 °C asi na 45 minut.
- Upečený cheesecake by měl být uprostřed po zatřesení zvlněný a po stranách pevný.
- Koláč nechte zcela vychladnout a uložte ho přes noc do chladničky.
- Druhý den předjeďte dortovou obruč zevnitř nožem, otevřete a uvolněte cheesecake.
- Na ozdobu: nasekané ořechy opražte na pánvi, přidejte cukr, sůl a trochu vody. Vařte společně, dokud směs nezíská jantarovou karamelovou barvu, odstavte z ohně a ještě horkou (tekutou) ořechovou směs po lžících nanášejte na povrch dortu.
Přejeme dobrou chuť!
Pokud Vás tento inspirativní recept na ořechový cheesecake se slaným karamelem zaujal, sdílejte jej i svým přátelům! Vyzkoušejte: Cuketa jako tajná přísada: Vyzkoušejte toto delikátní a vláčné brownies!