Knedlíky – jejich dávná historie a druhy knedlíků, které naše babičky zvládaly levou zadní

Dnes jsou knedlíky běžnou součástí jídelníčku v mnoha zemích. Nejenže se národy předhánějí v tom, kdo vyrobí ty nejlepší, ale přou se také o to, kde mají knedlíky své kořeny. Jak to tedy je?

knedlíky – jejich dávná historie a druhy knedlíků, které naše babičky zvládaly levou zadní
Zdroj: ilikegermany.com
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.

Jejich historie údajně začíná na břehu jezera Mondsee v Horním Rakousku.

Zde byly při vykopávkách nalezeny pozůstatky pravěkých staveb z knedlíkového těsta. Tyto nálezy těsta naznačují, že se do nich kdysi balily kousky ovoce nebo masa, což by se dalo považovat za jakési starověké buchty. Podle toho by tedy knedlík mohl být (hornorakouského) původu. Název “knedlík” však pravděpodobně pochází z římského slova “nodus”, což znamená uzel.

Přes starohornoněmecké “chnodo” se dostalo do středověké spisovné němčiny v podobě “knode” a později se vyvinulo v německé slovo “knoten”, které rovněž znamená uzel nebo uzlík. To byla vlastně podstata typického způsobu výroby. Kulinářské dějiny germánských zemí uvádějí, že knedlíky byly vlastně jídlem pro chudé rodiny, protože i v nouzi si mohly knedlíky připravit díky surovinám, které byly vždy k dispozici. Jejich příprava byla rychlá, levná a praktická a skladování snadné.

Špekový knedlík
Zdroj: ilikegermany.com

K autorství knedlíků se však hlásí i Češi.

Ve středověku se vyráběly různé druhy knedlíků – z mouky nebo bílého chleba. Na stolech šlechty a měšťanů byly rýžové knedlíky, sýrové knedlíky, mandlové knedlíky, knedlíky třené na pánvi a také knedlíky z pytlíku, které se pravděpodobně vařily v ubrousku. Z historie se také dozvídáme, že Češi v Amsterdamu v té době vsadili sto dukátů, že se podaří uvařit něco jako švestkové buchty nebo knedlíky. Nizozemští odpůrci tvrdili, že to není možné. Čeští šlechtici pověřeni diplomatickými úkoly však již pravděpodobně cestovali bez manželek, ale také bez kuchaře, a možná jen vypili příliš mnoho sudů holandského piva, protože o tom vypráví historie: “Utrpěli ošklivou ostudu, jejich knedlíky se nepovedly”.

Ale dnešní pravé české ovocné knedlíky jsou skutečnou lahůdkou. Knedlíky a dušené housky se však v minulosti vyskytovaly i mimo Evropu. Zejména Číňané jsou považováni za “otce knedlíků”, protože podle historiků se plněné knedlíky na jejich území objevily již ve 3. století n. l. a jsou oblíbené dodnes. Připomínají naše dušené housky, ale Číňané je připravují se slanými náplněmi. Mnozí milovníci pouličního jídla je dnes znají pod názvem Bao buns. Mimochodem, věděli jste, že první vyobrazení vařeného knedlíku ve tvaru koule z těsta bylo nalezeno v Jižním Tyrolsku na fresce v hradní kapli na hradě Hocheppan? Knedlíky jsou dnes bezesporu jednou z nejoblíbenějších mezinárodních klasik, ať už pocházejí z alpského podhůří nebo odjinud.

knedlíky – jejich dávná historie a druhy knedlíků, které naše babičky zvládaly levou zadní
Zdroj: ilikegermany.com

Druhy knedlíků, které naše babičky zvládaly levou zadní

Knedlíků existuje celá řada a dnes si představíme, jaké druhy si můžeme připravit.

Knedlíky z brambor

  • Plněný bramborový knedlík
  • Bramborový (brambory, mouka, škrobová moučka, sůl, vejce)
  • Jemný bramborový (brambory, rohlíky, vejce, mouka, sůl)
  • Šulánky (brambory, mouka, mléko či voda, sůl)
  • Jihočeské drbáky (brambory, mouka jen na obalení)
  • Jihočeské bosáky ze syrových a vařených brambor (trocha mouky, vejce, sádlo)
  • České chlupaté (brambory, mouka, vejce, sůl, sádlo, cibule)

Knedlíky, kde je základem mouka

  • Houskový knedlík (mouka, rohlík, vejce, sůl, voda nebo sodovka)
  • Houskový kvasnicový (mouka, droždí, cukr, sůl, rohlíky, voda)
  • Houskový kynutý práškem (mouka, rohlík, žloutek, mléko, prášek do pečiva, sůl)
  • Jáhlový knedlík (jáhly, sůl, bezlepková mouka – vhodný pro dietu)
  • Kynutý kvasnicový (mouka, mléko, vejce, kvasnice)
  • Tyrolský houskový (mouka, houska, cibule, slanina, mléko, vejce, sůl, pepř, petrželka)
knedlíky – jejich dávná historie a druhy knedlíků, které naše babičky zvládaly levou zadní
Zdroj: ilikegermany.com

Plněné knedlíky

  • Ovocný knedlík (různé náplně)
  • Špekový knedlík (uzené, slanina, mléko, vejce, veka, mouka, muškátový květ, sůl a pepř)
  • Bůčkový knedlík (varianta špekového)
  • Houbový knedlík (houby, mouka, sádlo, cibule, strouhanka, slanina, veka, mléko, vejce, pepř a sůl)

Bez mouky

  • Maďarský knedlík (veka, papriky, vejce, máslo, cibule, sůl a pepř)
  • Strouhankový knedlík (strouhanka, vejce, máslo, mléko), varianta s bylinkami
  • Švábský sýrový knedlík (veka, mléko, tvrdý sýr, vejce, cibule, petržel, máslo, lžička mouky)

A který je ten Váš nejoblíbenější?

knedlíky – jejich dávná historie a druhy knedlíků, které naše babičky zvládaly levou zadní
Zdroj: ilikegermany.com

Pokud Vás tento inspirativní článek o historii a druzích knedlíků zaujal, sdílejte jej i svým přátelům! Inspirujte se také receptem na tento domácí kynutý perníkový knedlík vařený v páře!