Saláty jsou jedním z pokrmů, kde je snadné se ocitnout ve vyjetých kolejích a poté dělat stále stejný salát pořád dokola. V takovém případě pak hrozí riziko, že si salát už ani tak nevychutnáme. V poslední době se proto snažíme přemýšlet nad rámec klasických pokrmů, pokud jde o ovoce a zeleninu, a snažíme se hledat nové chutné kombinace.
V dnešním příspěvku se s Vámi chceme podělit o náš nový objev, kterým je svěží salát s grepem a avokádem! Výrazná chuť grapefruitu, lehká chuť máslového avokáda a jemně hořká chuť rukoly nebo polníčku – to vše se spojuje se sladkou a lehkou chutí zálivky z vinného octa. Tato zálivka vskutku tvoří dokonalou rovnováhu chutí a krásnou sladkost. Když vše doplníte čerstvými ořechy, které dodají salátu texturu, může se jednat o nejlepší salát, jaký kdy vyzkoušíte! A také možná nejhezčí!
Ingredience:
- 3 hrsti polníčku nebo rukoly
- 1 avokádo
- 1 grapefruit
- parmská šunka (množství podle chuti)
- niva (množství podle chuti)
- mandle nebo jiné ořechy
- vinný ocet
- med
- olivový olej
- sůl pepř
Postup:
- Nejdříve si řádně oloupeme grapefruit – zbavíme se bílých částí a odložíme.
- Avokádo zbavíme pecky a nakrájíme.
- Do prázdných talířů potom jednodušše přidáme jednotlivé suroviny. Naspod umístíme polníček, kam poté vrstvíme ostatní ingredience (grep, nakrájené avokádo, parmskou šunku, kousky nivy) – vytvoříme si tak krásně barevný talíř, který posypeme ořechy. My použili plátky loupaných mandlí.
- Na závěr si připravíme zálivku. Smícháme cca 5 lžic olivového oleje s 1 lžicí medu a vinného octa. Přidáme trochu soli a pepře a zalijeme zálivkou náš salát.
- Salát můžeme podávat s opečenou bagetkou. Dobrou chuť.