Nadýchaný kakaový řez s mascarpone, šlehačkou a ostružinami

Nadýchaný kakaový řez s mascarpone, šlehačkou a ostružinami
Zdroj: Jana Jonisová Kazimirová

Hledáte dezert, který zaujme na první pohled a svou chutí překvapí každého? Tento kakaový řez s jemným mascarpone krémem a domácím ostružinovým rozvarem je právě tím pravým!

Jednoduchý na přípravu, svěží a ideální jako zákusek na oslavu, víkendovou pohodu nebo sladkou tečku po obědě.

Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.

Nadýchaný kakaový řez s mascarpone a ostružinami

Co budeme potřebovat:

Na piškot:

  • 5 vajec
  • 5 lžic krystalového cukru
  • 5 lžic polohrubé špaldové mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 2 lžíce kakaa

Na krém:

  • 2 kelímky mascarpone
  • 2 smetany ke šlehání (33–35 %)
  • 2 vanilkové cukry
  • cca 150 g moučkového cukru (dle chuti)

Na ovocnou vrstvu:

  • 300 g mražených ostružin
  • 2 lžíce cukru krystal
  • 1 sáček ztužovače Dr. Oetker

Další suroviny:

  • Domácí ostružinový džem
  • Kulaté dětské piškoty
  • Voda s trochou ostružinového rozvaru na namáčení piškotů


Jak budeme postupovat:

1. Příprava ovocného rozvaru:

Do menšího hrnce nasypte mražené ostružiny, přidejte 2 lžíce cukru a zahřívejte, dokud se nerozvaří. Poté rozmixujte ponorným mixérem dohladka a nechte zcela vychladnout.

2. Kakaový korpus:

Vejce vyšlehejte s krystalovým cukrem do nadýchané světlé pěny. Přes síto přidejte mouku promíchanou s kakaem a práškem do pečiva. Opatrně zamíchejte stěrkou, abyste neztratili objem.

Těsto rozetřete na plech vyložený pečicím papírem a pečte na 170 °C přibližně 8 minut, dokud není povrch pružný na dotek.

👉 Náš tip: Nebeská Máňa – Ostružinový dezert s vanilkovo-pudinkovým krémem a piškoty

3. Příprava mascarpone krému:

Do mísy dejte mascarpone, smetanu ke šlehání, vanilkový cukr a moučkový cukr. Vyšlehejte do pevného krému. Rozdělte si ho na dvě poloviny.

Do jedné poloviny vmíchejte vychladlý ostružinový rozvar a připravte dle návodu ztužovač za studena Dr. Oetker, který zapracujete do této části krému.

4. Sestavení dezertu:

Upečený piškot potřete domácím ostružinovým džemem, poté naneste ostružinový krém a uhlaďte. Dejte na 1 hodinu do lednice ztuhnout.

Následně si připravte koupel pro piškoty – smícháte vodu s 2 lžícemi ovocného rozvaru. Piškoty v ní krátce namáčejte a pokládejte vedle sebe na ostružinový krém. Na piškoty rozetřete druhou polovinu bílého mascarpone krému a znovu uhlaďte.

Nadýchaný kakaový řez s mascarpone, šlehačkou a ostružinami
Zdroj: Jana Jonisová Kazimirová

5. Zrání v lednici:

Dezert nechte alespoň 3 hodiny chladit, ideálně přes noc. Tím získá dokonalou texturu a chuť. Před podáváním můžete dozdobit čerstvými ostružinami, lístky máty nebo posypat kakaem.

Nadýchaný kakaový řez s mascarpone, šlehačkou a ostružinami
Zdroj: Jana Jonisová Kazimirová

Přejeme dobrou chuť!

Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na sladké recepty, kde najdete každý den skvělé tipy.