
Hledáte dezert, který zaujme na první pohled a svou chutí překvapí každého? Tento kakaový řez s jemným mascarpone krémem a domácím ostružinovým rozvarem je právě tím pravým!
Jednoduchý na přípravu, svěží a ideální jako zákusek na oslavu, víkendovou pohodu nebo sladkou tečku po obědě.
Nadýchaný kakaový řez s mascarpone a ostružinami
Co budeme potřebovat:
Na piškot:
- 5 vajec
- 5 lžic krystalového cukru
- 5 lžic polohrubé špaldové mouky
- 1 prášek do pečiva
- 2 lžíce kakaa
Na krém:
- 2 kelímky mascarpone
- 2 smetany ke šlehání (33–35 %)
- 2 vanilkové cukry
- cca 150 g moučkového cukru (dle chuti)
Na ovocnou vrstvu:
- 300 g mražených ostružin
- 2 lžíce cukru krystal
- 1 sáček ztužovače Dr. Oetker
Další suroviny:
- Domácí ostružinový džem
- Kulaté dětské piškoty
- Voda s trochou ostružinového rozvaru na namáčení piškotů
Jak budeme postupovat:
1. Příprava ovocného rozvaru:
Do menšího hrnce nasypte mražené ostružiny, přidejte 2 lžíce cukru a zahřívejte, dokud se nerozvaří. Poté rozmixujte ponorným mixérem dohladka a nechte zcela vychladnout.
2. Kakaový korpus:
Vejce vyšlehejte s krystalovým cukrem do nadýchané světlé pěny. Přes síto přidejte mouku promíchanou s kakaem a práškem do pečiva. Opatrně zamíchejte stěrkou, abyste neztratili objem.
Těsto rozetřete na plech vyložený pečicím papírem a pečte na 170 °C přibližně 8 minut, dokud není povrch pružný na dotek.
👉 Náš tip: Nebeská Máňa – Ostružinový dezert s vanilkovo-pudinkovým krémem a piškoty
3. Příprava mascarpone krému:
Do mísy dejte mascarpone, smetanu ke šlehání, vanilkový cukr a moučkový cukr. Vyšlehejte do pevného krému. Rozdělte si ho na dvě poloviny.
Do jedné poloviny vmíchejte vychladlý ostružinový rozvar a připravte dle návodu ztužovač za studena Dr. Oetker, který zapracujete do této části krému.
4. Sestavení dezertu:
Upečený piškot potřete domácím ostružinovým džemem, poté naneste ostružinový krém a uhlaďte. Dejte na 1 hodinu do lednice ztuhnout.
Následně si připravte koupel pro piškoty – smícháte vodu s 2 lžícemi ovocného rozvaru. Piškoty v ní krátce namáčejte a pokládejte vedle sebe na ostružinový krém. Na piškoty rozetřete druhou polovinu bílého mascarpone krému a znovu uhlaďte.

5. Zrání v lednici:
Dezert nechte alespoň 3 hodiny chladit, ideálně přes noc. Tím získá dokonalou texturu a chuť. Před podáváním můžete dozdobit čerstvými ostružinami, lístky máty nebo posypat kakaem.

Přejeme dobrou chuť!
Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na sladké recepty, kde najdete každý den skvělé tipy.