Pokud milujete spojení čokolády a kokosu, tento recept na čokoládovo-kokosové kostky si zamilujete. Kombinuje nadýchaný kakaový korpus, jemný čokoládový krém se strouhaným kokosem a dokonalou vláčnost díky čokoládovému mléku. Tento dezert je ideální na oslavy, rodinná setkání nebo jen tak ke kávě.
Co budeme potřebovat:
Na korpus:
- 4 vejce
- 4 lžíce krystalového cukru
- 4 lžíce hladké mouky
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1 balíček prášku do pečiva
- 2 lžíce kakaa
- 300 ml čokoládového mléka (na polití)
Na krém:
- 1 litr mléka
- 100 g tmavé čokolády
- 60 g másla
- 8 lžic strouhaného kokosu
- 2 balíčky čokoládového pudinkového prášku
- 6 lžic cukru
Na posypání:
- Strouhaný kokos dle potřeby
Jak budeme postupovat:
1) Vejce vyšleháme s krystalovým a vanilkovým cukrem do světlé pěny. Přidáme kakao, prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva a vše důkladně promícháme mixérem, dokud nezískáme hladké těsto.
2) Těsto nalijeme do vymazaného a moukou vysypaného menšího plechu (cca 20×30 cm) a vložíme do trouby předehřáté na 180 °C. Pečeme přibližně 15 minut, dokud není korpus pevný na dotek.
3) Ještě horký upečený korpus rovnoměrně polijeme 300 ml čokoládového mléka, aby nasákl a zůstal krásně vláčný.
4) Mezitím připravíme krém. V misce smícháme pudinkové prášky, cukr a 200 ml mléka a důkladně vyšleháme dohladka. Zbylých 800 ml mléka nalijeme do hrnce, přidáme máslo a přivedeme k varu.
5) Do vroucího mléka za stálého míchání přilijeme pudinkovou směs a vaříme, dokud krém nezhoustne. Přidáme nalámanou tmavou čokoládu a mícháme, dokud se zcela nerozpustí. Nakonec vmícháme strouhaný kokos a krém necháme mírně zchladnout.
6) Ještě horký čokoládový krém rovnoměrně rozetřeme na připravený korpus. Povrch dezertu posypeme strouhaným kokosem podle chuti a necháme vychladnout na pokojovou teplotu. Poté uložíme do lednice a necháme několik hodin tuhnout.
7) Po vychlazení dezert nakrájíme na kostky a můžeme podávat.
Tipy:
- Pokud chcete intenzivnější kokosovou chuť, můžete do krému přidat i trochu kokosového mléka.
- Dezert lze ozdobit také hoblinkami čokolády nebo čokoládovou polevou pro ještě větší lahodnost.
- Nejlépe chutná vychlazený, ideálně po několika hodinách v lednici.
Závěr
Čokoládovo-kokosové kostky jsou skvělým dezertem, který si zamilují všichni milovníci sladkého. Spojení jemného čokoládového krému, vláčného kakaového těsta a kokosu vytváří dokonalou kombinaci chutí, která nikdy nezklame.