Luxusní čokoládovo-kokosové kostky – neodolatelný dezert plný chuti

Pokud milujete spojení čokolády a kokosu, tento recept na čokoládovo-kokosové kostky si zamilujete. Kombinuje nadýchaný kakaový korpus, jemný čokoládový krém se strouhaným kokosem a dokonalou vláčnost díky čokoládovému mléku. Tento dezert je ideální na oslavy, rodinná setkání nebo jen tak ke kávě.

Zdroj: youtube.com/Jednostavna kuhinja

Co budeme potřebovat:

Na korpus:

  • 4 vejce
  • 4 lžíce krystalového cukru
  • 4 lžíce hladké mouky
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 2 lžíce kakaa
  • 300 ml čokoládového mléka (na polití)

Na krém:

  • 1 litr mléka
  • 100 g tmavé čokolády
  • 60 g másla
  • 8 lžic strouhaného kokosu
  • 2 balíčky čokoládového pudinkového prášku
  • 6 lžic cukru

Na posypání:

  • Strouhaný kokos dle potřeby

Jak budeme postupovat:

1) Vejce vyšleháme s krystalovým a vanilkovým cukrem do světlé pěny. Přidáme kakao, prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva a vše důkladně promícháme mixérem, dokud nezískáme hladké těsto.

2) Těsto nalijeme do vymazaného a moukou vysypaného menšího plechu (cca 20×30 cm) a vložíme do trouby předehřáté na 180 °C. Pečeme přibližně 15 minut, dokud není korpus pevný na dotek.

3) Ještě horký upečený korpus rovnoměrně polijeme 300 ml čokoládového mléka, aby nasákl a zůstal krásně vláčný.

4) Mezitím připravíme krém. V misce smícháme pudinkové prášky, cukr a 200 ml mléka a důkladně vyšleháme dohladka. Zbylých 800 ml mléka nalijeme do hrnce, přidáme máslo a přivedeme k varu.

5) Do vroucího mléka za stálého míchání přilijeme pudinkovou směs a vaříme, dokud krém nezhoustne. Přidáme nalámanou tmavou čokoládu a mícháme, dokud se zcela nerozpustí. Nakonec vmícháme strouhaný kokos a krém necháme mírně zchladnout.

6) Ještě horký čokoládový krém rovnoměrně rozetřeme na připravený korpus. Povrch dezertu posypeme strouhaným kokosem podle chuti a necháme vychladnout na pokojovou teplotu. Poté uložíme do lednice a necháme několik hodin tuhnout.

7) Po vychlazení dezert nakrájíme na kostky a můžeme podávat.


Tipy:

  • Pokud chcete intenzivnější kokosovou chuť, můžete do krému přidat i trochu kokosového mléka.
  • Dezert lze ozdobit také hoblinkami čokolády nebo čokoládovou polevou pro ještě větší lahodnost.
  • Nejlépe chutná vychlazený, ideálně po několika hodinách v lednici.

Závěr

Čokoládovo-kokosové kostky jsou skvělým dezertem, který si zamilují všichni milovníci sladkého. Spojení jemného čokoládového krému, vláčného kakaového těsta a kokosu vytváří dokonalou kombinaci chutí, která nikdy nezklame.