Tradiční mrkvové koláčky plněné švestkovými povidly – jemné, vláčné, neodolatelné!

Mrkvové koláčky plněné švestkovými povidly, známé také jako “mrkváče”, jsou tradiční domácí pochoutkou, která kombinuje jednoduché suroviny a výjimečnou chuť. Díky mrkvi jsou koláčky krásně vláčné a v kombinaci se švestkovým povidlem připomenou chuť dětství. Tento recept je snadný na přípravu a výsledek vás mile překvapí. Hodí se nejen k odpolední kávě, ale i jako sladká svačinka pro rodinu. Vyzkoušejte je podle našeho receptu a uvidíte, že zmizí z talíře během chvíle!

Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na sladké recepty, kde najdete každý den skvělé tipy.


 

Tradiční mrkvové koláčky plněné švestkovými povidly - jemné, vláčné, neodolatelné!
Zdroj: Klaudie von Fedor

Mrkvové koláčky plněné švestkovými povidly

Co budeme potřebovat:

  • 3–4 mrkve (kupte si je více a vyzkoušejte také mrkvovo-cuketové placičky)
  • 250 g másla (lze použít klasické máslo nebo Palmarín, Heru)
  • 1 balíček kypřícího prášku (můžete si z něj také připravit například děrovaný koláč)
  • Špetku soli
  • 300 g hladké mouky (podle potřeby přidat více)
  • Švestková povidla (na plnění – lze použít i jinou náplň dle chuti)
Tradiční mrkvové koláčky plněné švestkovými povidly - jemné, vláčné, neodolatelné!
Zdroj: Klaudie von Fedor

Jak budeme postupovat:

1. Příprava těsta:

Nastrouhejte najemno 3–4 mrkve.

Tradiční mrkvové koláčky plněné švestkovými povidly - jemné, vláčné, neodolatelné!
Zdroj: Klaudie von Fedor

V míse smíchejte máslo (250 g), jemně nastrouhané mrkve a špetku soli.

Tradiční mrkvové koláčky plněné švestkovými povidly - jemné, vláčné, neodolatelné!
Zdroj: Klaudie von Fedor

Nakonec přidejte hladkou mouku (300 g) s kypřicím práškem (1).

Tradiční mrkvové koláčky plněné švestkovými povidly - jemné, vláčné, neodolatelné!
Zdroj: Klaudie von Fedor

Zpracovávejte směs rukama, dokud nevznikne jemné, trochu lepivé těsto. Pokud je potřeba, přidejte ještě trochu mouky, aby se těsto dobře spojilo.

Tradiční mrkvové koláčky plněné švestkovými povidly - jemné, vláčné, neodolatelné!
Zdroj: Klaudie von Fedor
2. Odpočinutí těsta:

Hotové těsto zabalte do potravinové fólie a nechte odpočívat v lednici minimálně 30 minut. Těsto díky tomu ztuhne a bude lépe zpracovatelné.

Tradiční mrkvové koláčky plněné švestkovými povidly - jemné, vláčné, neodolatelné!
Zdroj: Klaudie von Fedor
3. Příprava koláčků:

Na pomoučeném válu rozválejte těsto na tloušťku asi 3–4 mm.

Tradiční mrkvové koláčky plněné švestkovými povidly - jemné, vláčné, neodolatelné!
Zdroj: Klaudie von Fedor

Pomocí skleničky nebo vykrajovátka vykrajujte kolečka.

Tradiční mrkvové koláčky plněné švestkovými povidly - jemné, vláčné, neodolatelné!
Zdroj: Klaudie von Fedor

Na každé kolečko dejte lžičku švestkových povidel (nebo jiné náplně dle chuti).

Tradiční mrkvové koláčky plněné švestkovými povidly - jemné, vláčné, neodolatelné!
Zdroj: Klaudie von Fedor

Kruh poté přehněte na polovinu a okraje jemně přimáčkněte k sobě, aby náplň nevytekla (můžete si pomoci vidličkou).

Tradiční mrkvové koláčky plněné švestkovými povidly - jemné, vláčné, neodolatelné!
Zdroj: Klaudie von Fedor
4. Pečení:

Koláčky přendejte na plech vyložený pečícím papírem a pečte v předehřáté troubě na 180-190 °C přibližně 10–15 minut, dokud nebudou mít zlatavou barvu.

Tradiční mrkvové koláčky plněné švestkovými povidly - jemné, vláčné, neodolatelné!
Zdroj: Klaudie von Fedor
5. Podávání:

Hotové mrkvové koláčky můžete posypat moučkovým cukrem nebo je podávat jen tak. Skvěle se hodí k šálku kávy nebo čaje!

Tradiční mrkvové koláčky plněné švestkovými povidly - jemné, vláčné, neodolatelné!
Zdroj: Klaudie von Fedor

Přejeme dobrou chuť!

Tipy:

  • Jiná náplň: Pokud nemáte švestková povidla, zkuste je nahradit meruňkovou marmeládou, ořechovou náplní nebo tvarohem.
  • Kořeněná varianta: Do těsta přidejte špetku skořice, perníkového koření nebo kardamomu pro hřejivou zimní chuť.
  • Dekorace: Po upečení můžete koláčky namočit do rozpuštěné čokolády nebo je ozdobit cukrovou polevou.
  • Zdravější verze: Část hladké mouky nahraďte špaldovou nebo celozrnnou moukou. Koláčky budou výživnější a chuťově zajímavější.
  • Vláčnější těsto: Pro ještě vláčnější těsto můžete přidat lžíci zakysané smetany nebo bílého jogurtu.

VIDEO NÁVOD:

Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.