Vánoční pusinky z vaječného bílku s vůní citronů jsou jedním z těch dokonalých dezertů, které si zamilujete nejen pro jejich lehkost a křehkost, ale i pro jednoduchost přípravy. Tento recept si můžete připravit doslova za pár minut a přitom získáte skvělou sladkou pochoutku, která krásně doplní vánoční stůl.
Díky pouze 3 ingrediencím – vaječnému bílku, cukru a citronové šťávě si vychutnáte jemnou chuť, která připomíná atmosféru zimních svátků. Pojďme na recept!
Pokud hledáte nějakou další dobrotu, určitě vyzkoušejte sněhové stromečky – lehké, křupavé a sváteční!
Vánoční pusinky z vaječného bílku
Co budeme potřebovat:
- 2 vaječné bílky (60 g)
- 120 g cukru
- 1 lžička citronové šťávy
Jak budeme postupovat:
1. Opatrně oddělte vaječné bílky od žloutků a vložte bílky do hluboké mísy – šlehejte je mixérem při nízkých otáčkách do pěny. Měly by vypadat jako pěna na šampaňském.

2. Potom zvyšte rychlost mixéru a pokračujte ve šlehání, dokud se neobjeví měkké špičky. Tím pádem vytvořená pěna by měla dobře držet na lžíci a neklesnout.

3. Poté postupně do mísy přisypávejte cukr, aby dobře držely tvar. Množství cukru by mělo být dvakrát větší než množství bílků. Po přisypání veškerého cukru šlehejte, dokud se zcela nerozpustí a neztuhne. Prsty zkontrolujte, zda se cukr rozpustil a nakonec přilijte citronovou šťávu – šlehejte ještě 1 minutu.


4. Pěnu přendejte do zdobícího sáčku a nasaďte hvězdicovou trysku.
5. Připravte si plech na pečení vyložený pergamenem a pomocí zdobícího sáčku vytvarujte pusinky o průměru 4-5 cm.


6. Pečte v předehřáté troubě 50-90 minut při 190 °C. Zkontrolujte zda jsou hotové tak, že je nadzvednete a pokud se mírně odlepí od pergamenu, jsou dostatečně upečené.

7. Vypněte ohřev, pootevřete dvířka trouby a pusinky nechejte ve vypnuté troubě, dokud úplně vychladnou. Není dobře je nechávat v troubě přes noc.
8. Následně je pokládejte do vhodné nádoby, kterou lze vzduchotěsně uzavřít.
9. Podávejte je s láskou, velkou chutí a nadšením.

Přátelé, přejeme Vám dobrou chuť!
Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na sladké recepty, kde najdete každý den skvělé tipy.
Pokud hledáte další sladkou pochoutku, určitě vyzkoušejte náš další recept:
Perfektní bílkový krém na zdobení cukrovího a dezertů: Skvěle drží a připravíte ho ze 2 surovin