Když se vrátíte domů večer, máte hlad, ale to poslední, co se vám chce, je stát hodiny u sporáku, hodí se recept na rychlou, snadnou a chutnou večeři. Určitě vyzkoušejte tento dnešní recept na křupavé zeleninové placičky z červené čočky podávané s lahodnými dresinky. Na nic nečekejte a vrhněte se do příprav, než bude pozdě, zvládne to každý začínající kuchař i kuchařka!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Křupavé zeleninové placičky z červené čočky s dresinky
Co budeme potřebovat:
Směs:
- 1 šálek červené čočky
- 20 g česnek
- 10 g čerstvá petrželka a koriandr
- olivový olej – na smažení
- 1 cibule (150 g, nastrouhaná)
- 1 velká brambora (300 g, nastrouhaná)
- špetka olivový olej – na smažení
- 70 g mrkev (nastrouhaná)
- 1 lžička sušený kmín
- 1 lžička sušený koriandr
- 1 lžička soli
- 1 lžička chilli vloček
- 1/2 lžičky černý mletý pepř
Jemně bílý dresink:
- 120 g zakysaná smetana nebo bílý jogurt (1/2 šálky)
- 120 majonéza (1/2 šálky)
- 5 g prolisovaný česnek
- sůl – podle chuti
- černý mletý pepř – podle chuti
- citronová šťáva – podle chuti
Jemně pálivý dresink:
- 2 lžíce chilli prášku
- 2 lžíce chilli vloček
- 1/4 šálku octa
- sůl – podle chuti
Jak budeme postupovat:
1. Červenou čočku namočte do vody na 30 minut nebo déle, poté ji slijte a nechte stranou.
2. Do pánve s rozehřátým olivovým olejem vsypte nastrouhanou cibuli, bramboru a mrkev – míchejte a smažte 10 minut na mírném ohni. Po smažení nechte vychladnout.
3. V kuchyňském robotu nahrubo rozmixujte namočenou čočku, stroužky česneku a čerstvou petrželku s koriandrem.
4. Výslednou čočkovou směs vmíchejte do vychladlé osmažené zeleniny a dochuťte sušeným kmínem, sušeným koriandrem, soli, chilli vločkami a černým mletým pepřem. Pořádně promíchejte a směs uložte na 30 minut do lednice.
5. Jemně bílý dresink: V misce smíchejte zakysanou smetanu, majonézu, prolisovaný česnek a dochuťte solí, černým mletým pepřem a citronovou šťávou – dobře promíchejte a uložte do lednice.
6. Jemně pálivý dresink: V jiné misce smíchejte chilli prášek s chilli vločky, přilijte ocet a dochuťte solí – dobře promíchejte a uložte do lednice.
7. Navlhčete si ruce vodou a z čočkové směsi vytvarujte malé placičky, které položte do pánev s rozehřátým olejem – smažte je z každé strany dozlatova a dokřupava.
8. Po smažení je položte například na tortillu se zeleninou, polijte připravenými dresinky a srolujte, nebo je jen podávejte s dresinky a oblíbenou přílohou, kterou máte rádi.
Křupavé zeleninovými placičkami s červené čočky podávejte hlavně s láskou a velkou chutí.
Přátele, přejeme Vám dobrou chuť!