Dnes si společně připravíme báječný oříškový dort s dvoubarevným krémem a šlehačkou. Spojením těchto ingrediencí Vám vznikne nezapomenutelný kulinářský zážitek, který se Vám rozplyne v ústech i na jazyku a se šálkem skvělé kávy si budete připadat jako na obláčku.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Báječný oříškový dort s dvoubarevným krémem a šlehačkou
Co budeme potřebovat:
Příprava 2 ks těsta:
- 4 + 4 vaječné bílky
- 100 g +100 g cukru
- 1 + 1 lžíce octa
- 1 + 1 lžíce mouky
Dvoubarevní krém:
- 1200 ml mléka
- 8 žloutků
- 12 lžic cukru
- 3 vanilkové cukry
- 9 lžic mouky
- 6 lžic zahušťovadla
- 200 ml mléka
- 125 g + 125 g margarín/máslo (pokojová teplota)
- 150 g čokolády
- 200 g smažené mleté lískové oříšky
Na zdobení:
- 400 ml smetana ke šlehání
- mleté lískové oříšky
Jak budeme postupovat:
1. Příprava 2 ks těsta: Do mísy nalijte vaječné bílky, které vyšlehejte. Pak během šlehání postupně přisypávejte cukr a nalijte lžičku octu. Šlehejte, dokud se nevytvoří tuhé špičky a nasypte 1 lžíci mouky. Pořádně promíchejte a postup opakujte aj při přípravě druhého těsta.
2. Směs těsta naneste do formy o průměru 26 cm vyložené papírem a pečte v předehřáté troubě 1 hodinu při 150 °C. Postup opakujte i při přípravě druhého těsta.
3. Příprava krému: Do velké mísy dejte žloutky, cukr a vanilkové cukry. Šlehejte do světlé pěny, potom nasypte mouku, přidejte zahušťovadlo a nalijte 200 ml mléka. Vyšlehejte do jemné směsi.
4. Do hrnce nalijte 1200 ml mléka a přiveďte k varu. Když se mléko uvaří, odstavte z ohne a nalijte připravenou směs. Jemně vyšlehejte, poté postavte znovu na sporák a vše přiveďte k varu – šlehejte do hladkého krému.
5. Získaný krém přelijte do 2 misek a první misku přikryjte folií. Nechte vychladnout a do druhé misky nasypte čokoládové lupínky. Vyšlehejte do hladkého krému a nechte vychladnout. Po vychladnutí odstraňte fólii a přidejte margarín/máslo pokojové teploty. Pořádně vyšlehejte.
6. Z první misky odstraňte fólii, také přidejte margarín/máslo pokojové teploty. Vyšlehejte a vmíchejte smažené mleté lískové oříšky – pořádně vyšlehejte.
7. První díl těsta položte na tác a umístěte kolem kroužek, poté naneste čokoládový krém, který pěkně uhlaďte. Pak přikryjte druhým dílem těsta a naneste oříškový krém, který pěkně uhlaďte – uložte do lednice na ztuhnutí.
8. Po ztuhnutí vyndejte dort z lednice, odstraňte kroužek, potom celý dort pěkně potřete vyšlehanou smetanou a posypte mletými lískovými oříšky.
9. Báječný oříškový dort s dvoubarevným krémem a šlehačkou podávejte s láskou, velkou chutí a elegancí.
Přátelé, přejeme Vám dobrou chuť!