Hledáte osvěžující změnu ve světě jablečných koláčů? Tento recept na štědrý jablečný koláč z ledového těsta přináší právě to. Přidáním několika lžic zakysané smetany do těsta dosáhnete úžasného výsledku, který osloví každého milovníka sladkého. Ideální pro podzimní období, tento koláček přináší to nejlepší z jablek a lahodného těsta.
Co budeme potřebovat:
Těsto:
- 500 g hladké mouky
- 200 g krystalového cukru
- 250 g másla nebo margarínu
- Špetka soli
- 3 žloutky
- 1 balení prášku do pečiva
- Nastrouhanou citrónovou kůru
- 3-4 lžíce zakysané smetany
Náplň:
- 1,5 kg jablek
- 30 g másla
- 100 g cukru
- 1/2 balení vanilkového pudinkového prášku
- 3 bílky
Jak budeme postupovat:
1) V míse smícháme všechny ingredience na těsto a zpracujeme do hladkého těsta. Těsto rozdělíme tak, aby jedna část byla o něco větší než druhá.
2) Větší část těsta uložíme do chladničky, zatímco menší dáme do mrazničky, aby dobře ztuhla.
3) Jablka očistíme, nakrájíme na malé kousky, smícháme s cukrem a zahřejeme na plotně, dokud lehce nezměknou.
4) Pudinkový prášek rozmícháme s trochou vody, přidáme k jablkům a vaříme, dokud směs nezhoustne. Po vychladnutí směsi přidáme změklé máslo a pečlivě promícháme.
5) Do vychladlé jablečné směsi vmícháme ušlehaný sníh z bílků.
6) Na plech vyložený pečícím papírem rozprostřeme větší část těsta, přidáme jablečnou náplň a na vrch nastrouháme menší část těsta z mrazničky.
7) Pečeme v předehřáté troubě na 200 °C dozlatova.
8) Po upečení koláček lehce poprášíme moučkovým cukrem.
Prudce návykový Salko koláč s jablky: Úžasný dezert ke kávě, lepší nepečený koláček nenajdete
Tento recept vás provede přípravou křehkého a chutného jablečného koláče, který bude jistě hitem každého setkání. Příjemný citronový nádech a bohatá jablečná náplň dodávají tomuto dezertu nezapomenutelný charakter.