Štědrý jablečný koláč z ledového těsta: Pár lžic zakysané smetany do těsta a výsledek je úžasný

Hledáte osvěžující změnu ve světě jablečných koláčů? Tento recept na štědrý jablečný koláč z ledového těsta přináší právě to. Přidáním několika lžic zakysané smetany do těsta dosáhnete úžasného výsledku, který osloví každého milovníka sladkého. Ideální pro podzimní období, tento koláček přináší to nejlepší z jablek a lahodného těsta.

Zdroj: citromhab.blogspot.com

Co budeme potřebovat:

Těsto:

  • 500 g hladké mouky
  • 200 g krystalového cukru
  • 250 g másla nebo margarínu
  • Špetka soli
  • 3 žloutky
  • 1 balení prášku do pečiva
  • Nastrouhanou citrónovou kůru
  • 3-4 lžíce zakysané smetany

Náplň:

  • 1,5 kg jablek
  • 30 g másla
  • 100 g cukru
  • 1/2 balení vanilkového pudinkového prášku
  • 3 bílky

Jak budeme postupovat:

1) V míse smícháme všechny ingredience na těsto a zpracujeme do hladkého těsta. Těsto rozdělíme tak, aby jedna část byla o něco větší než druhá.

2) Větší část těsta uložíme do chladničky, zatímco menší dáme do mrazničky, aby dobře ztuhla.

3) Jablka očistíme, nakrájíme na malé kousky, smícháme s cukrem a zahřejeme na plotně, dokud lehce nezměknou.

4) Pudinkový prášek rozmícháme s trochou vody, přidáme k jablkům a vaříme, dokud směs nezhoustne. Po vychladnutí směsi přidáme změklé máslo a pečlivě promícháme.

5) Do vychladlé jablečné směsi vmícháme ušlehaný sníh z bílků.

6) Na plech vyložený pečícím papírem rozprostřeme větší část těsta, přidáme jablečnou náplň a na vrch nastrouháme menší část těsta z mrazničky.

7) Pečeme v předehřáté troubě na 200 °C dozlatova.

8) Po upečení koláček lehce poprášíme moučkovým cukrem.

Prudce návykový Salko koláč s jablky: Úžasný dezert ke kávě, lepší nepečený koláček nenajdete

Tento recept vás provede přípravou křehkého a chutného jablečného koláče, který bude jistě hitem každého setkání. Příjemný citronový nádech a bohatá jablečná náplň dodávají tomuto dezertu nezapomenutelný charakter.