Sbírka 8+ receptů z vepřového masa na různé způsoby: Víkendové vaření

Víkendy jsou ideálním časem pro experimentování v kuchyni a užívání si bohatých chutí domácích pokrmů. Pro milovníky masa, zejména vepřového, přinášíme sbírku více než 10 receptů, které promění váš víkendový oběd či večeři v nezapomenutelný kulinářský zážitek. Vepřové maso je díky své chuti a univerzálnosti oblíbenou ingrediencí v mnoha kuchyních po celém světě.

Ať už hledáte inspiraci pro grilování, pomalé vaření, pečení v troubě, nebo rychlou večeři na pánvi, naše pečlivě vybraná kolekce receptů vás provede různými způsoby přípravy vepřového masa, od tradičních po moderní interpretace. Připravte si poznámkový blok a tužku, protože tato gastronomická cesta bude plná chutí, které si budete chtít zapsat a vyzkoušet.

Zdroj: primainspirace.cz

1) Šťavnaté vepřové plátky na žampionech zapečené s bramborami

Zdroj: youtube / Lecker schnell

Co budeme potřebovat:

Na maso a brambory:

  • 2 cibule
  • 300 g žampionů
  • Rostlinný olej
  • 5 brambor
  • Sůl, černý mletý pepř, provensálské bylinky podle chuti
  • 800 g vepřových plátků krkovičky
  • 2 PL zakysané smetany
  • 1 PL francouzské hořčice
  • 1 PL plnotučné hořčice
  • 150 g tvrdého sýra

Na salát:

  • 1/2 hlávky salátu
  • 1 rajče
  • 1 červenou papriku (kapii)
  • Kopr
  • 3 PL zakysané smetany
  • 1 ČL plnotučné hořčice
  • 2 ČL francouzské hořčice
  • Sůl, pepř, provensálské bylinky

Jak budeme postupovat:

1) Příprava žampionů: Cibuli restujte na oleji dozlatova, přidejte nakrájené žampiony a restujte do změknutí. Dochutíte solí a kořením.

2) Příprava brambor: Brambory oloupejte, nakrájejte na kolečka, osolte, okořeňte, přidejte olej a promíchejte.

3) Příprava masa: Maso nakrájejte na plátky, lehce naklepejte, osolte, okořeňte a potřete olejem.

4) Vrstvení: Do vymazaného pekáče vrstvěte brambory, maso a opět brambory. Na vrch rozložte směs žampionů s cibulí.

5) Příprava omáčky: Smíchejte zakysanou smetanu s oběma druhy hořčice, solí, pepřem a bylinkami. Omáčku rozetřete na vrch žampionů.

6) Pečení: Pekáč přikryjte pečícím papírem a alobalem a pečte v předehřáté troubě na 200 °C asi 40 minut. Poté posypte strouhaným sýrem a pečte odkryté dalších 10 minut na 180 °C.

7) Příprava salátu: Salát, rajče a papriku nakrájejte, promíchejte se smetanou, hořčicí, solí a bylinkami.


2) Pečené vepřové špízy s cibulí, slaninou a bramborami, přelité lahodnou směsí

Pečené vepřové špízy s cibulí, slaninou a bramborami, přelité lahodnou směsí
Zdroj: Obľúbené recepty

Co budeme potřebovat:

Na maso:

  • 1 kg vepřové maso
  • sůl – podle chuti
  • černý mletý pepř – podle chuti
  • 4 brambory
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky černý mletý pepř
  • 2 lžíce rostlinný olej
  • 2 cibule
  • 8 plátků slaniny
  • olej – na vymazání alobalu

Salát:

  • 300 g červené zelí
  • 1 lžíce citronová šťáva
  • špetka cukru
  • 1 vařené vejce
  • 1/2 červené papriky
  • 1/2 konzervy kukuřici
  • 20 g čerstvá petrželka nebo podle chuti
  • sůl – podle chuti
  • olivový olej – na pokapání

Směs:

  • 2 lžíce sójová omáčka
  • 1 lžíce kečupu
  • 1 lžička medu
  • 1 lžíce francouzská hořčice

Jak budeme postupovat:

1. Vepřové maso nakrájejte na silnější plátky, poté je přikryjte fólií a z obou stran vyklepejte. Posypejte solí a černým mletým pepřem – pomasírujte, aby se koření vstřebalo a naskládejte na sebe.

2. Brambory dejte do mísy, dochuťte je solí, černým mletým pepřem a pokapejte olivovým olejem – dobře promíchejte.

3. Připravte si 2 špejle a na obě nejprve napíchněte okořeněný plátek masa, pak cibuli, plátek slaniny, brambory a postup opakujte do povrchu.

4. Následně je položte na alobal potřený olejem, také je potřete olejem a přikryjte druhým alobalem.

5. Položte je na plech a pečte v předehřáté troubě 1 hodinu při 200 °C.

6. Do mísy jsi dejte nakrájené červené zelí, přilijte citronovou šťávu a dochuťte špetkou cukru – promíchejte, poté přidejte uvařené vejce, nakrájenou 1/2 červené papriky, kukuřici z konzervy, nasekanou čerstvou petrželku, pokapejte olivovým olejem a osolte – dobře promíchejte.

7. Do malé misky nalijte sójovou omáčku, přidejte kečup, med a francouzskou hořčici – promíchejte.

8. Z trouby vyjměte plech se špízy zabalené v alobale, rozbalte, pak je potřete připravenou směsí a vložte zpět do trouby na 15 až 20 minut.

9. Po upečení je podávejte s lahodným čerstvým salátem a hlavně s láskou a velkou chutí.


3) Minutkové vepřové kousky na kmínu a pivu

Zdroj: primemeat.ru

Co budeme potřebovat:

  • 500 g vepřového plece
  • 1 větší cibule
  • 1 malá mrkev (volitelné)
  • Kmín celý
  • Kmín mletý
  • Sůl, bílý pepř
  • Olej
  • Hladká mouka
  • 1/2 lžičky domácí vegety
  • 1 lžíce másla
  • Světlé pivo (množství dle potřeby)

Jak budeme postupovat:

1) Příprava masa: Maso nakrájejte na kostičky.

2) Dušení zeleniny: Na oleji osmahněte jemně nakrájenou cibuli a nastrouhanou mrkev. Přidejte necelou půlku lžičky celého kmínu a lehce osmahněte.

3) Dušení masa: K zelenině přidejte maso a nechte pod pokličkou dusit ve vlastní šťávě. Po vydušení podlijte světlým pivem (nebo vodou), přidejte vegetu, sůl, pepř a mletý kmín. Duste, dokud maso nezměkne.

4) Zahuštění omáčky: Mouku rozmíchejte ve vodě a směs přidejte k masu. Nechte převařit, aby omáčka zhoustla.

5) Finální úprava: Nakonec do omáčky vmíchejte lžíci másla pro jemnější chuť.


4) Fantastický tip, jak připravit vepřové řízky jinak – bez trojobalu, s minimem oleje a nesmírně chutné!

Zdroj: oneperfectbite.blogspot.com

Co budeme potřebovat:

Hlavní ingredience:

  • 500 g vepřové krkovice

Na marinádu:

  • 5 ks vejce
  • 3 PL solamyl (bramborový škrob)
  • 3 PL kečup
  • 3 PL hořčice kremžská
  • 5 PL olej
  • 1 PL grilovací pepř
  • 3 PL sójová omáčka
  • Trochu oleje na opékání

Jak budeme postupovat:

1) Příprava masa: Maso nakrájíme na řízky a naklepeme, aby byly řízky tenké a měkké.

2) Příprava marinády: Vejce, solamyl, kečup, hořčici, olej, grilovací pepř a sójovou omáčku utřeme v misce do husté směsi podobné majonéze.

3) Marinování masa: Naklepané řízky promícháme s připravenou marinádou a necháme je v lednici naložené alespoň jednu hodinu, ideálně přes noc.

4) Opékání řízků: Řízky opékáme na troše oleje na rozpálené pánvi z obou stran, dokud nejsou zlatavě opečené.


5) Vepřové řízky pečené na cibuli s hořčicí – Jednoduché a neuvěřitelně chutné zapékané maso!

Zdroj: Lecker schnell

Ingredience:

  • 6 plátků vepřového masa
  • Sůl
  • Mletý pepř
  • 2 fialové cibule
  • Hořčice
  • 2 rajčata
  • 3 stroužky česneku
  • 4 středně velké brambory
  • Majonéza
  • 100 g sýra
  • Petrželka

Postup přípravy:

1) Příprava masa: Maso nakrájejte na tlustší plátky, položte na tvrdou podložku, překryjte fólií a vyklepejte tloučkem. Ochuťte maso solí a pepřem z obou stran a dobře koření vetřete do masa.

2) Základ na plechu: Cibuli nakrájejte na tlustší kolečka a rozložte na plech vyložený pečícím papírem. Na každé dva plátky cibule položte plátek masa a potřete ho hořčicí.

3) Vrstva rajčat: Na maso naskládejte na kolečka nakrájené rajčata. Rajčata potřete promačkaným česnekem, lehce osolte.

4) Bramborová vrstva: Brambory nastrouhejte nahrubo, vymačkejte tekutinu a rozprostřete na rajčata. Na brambory natřete majonézu.

5) Pečení: Plech přikryjte navlhčeným pečícím papírem a alobalem. Pečte v předehřáté troubě na 180°C po dobu 35 minut.

6) Finální vrstva a dopečení: Po uplynutí doby odstraňte papír a alobal, posypte vrch nastrouhaným sýrem a vraťte do trouby. Pečte dalších 10 minut, než se sýr rozpustí a získá zlatavou barvu.

7) Servírování: Hotové maso servírujte s nasekanou petrželkou a podávejte horké.


6) Vepřové plátky na hořčici s bramborovým knedlíkem

Zdroj: Katka Kačka Suchá

Recept na vepřové plátky na hořčici:

Co budeme potřebovat:
  • Vepřové plátky (mohou být z kýty, kotlety, plecky)
  • Hladká mouka
  • Plnotučná hořčice
  • Olej
  • Cibule
  • Sůl, pepř
  • Vepřový vývar (nebo voda)

Jak budeme postupovat:

1) Příprava masa: Nakrájíme maso na plátky a nařízneme je, aby se při smažení nekroutily. Opepříme, osolíme a obalíme v hladké mouce. Následně je pomažeme plnotučnou hořčicí.

2) Cibulová základna: Na oleji osmažíme do tmava cibulku. Poměr cibule by měl být podobný množství masa.

3) Smažení masa: Vložíme plátky masa do pánve s cibulkou a opečeme je z obou stran, aby se maso “zatáhlo”.

4) Dušení a hořčice: Přiklopíme poklicí a necháme maso dusit asi 5 minut. Poté přidáme dvě polévkové lžíce hořčice a ještě chvíli restujeme.

5) Vývar: Zalijeme vepřovým vývarem, nebo vodou pokud nemáte vývar. Měli byste přidat pouze tolik tekutiny, aby bylo maso ponořené.

6) Zahuštění a servírování: Necháme maso vařit, až bude měkké. Poté ho vyjmeme na talíř a omáčku zahustíme domácí jíškou.


7) Kostky z vepřové krkovice na cibulce

Kostky z vepřové krkovice na cibulce
Zdroj: Cookrate – Meat Recipes

Co budeme potřebovat:

Ingredience:

  • 250 g cibule
  • 2 kg vepřová krkovice
  • 10 g soli
  • 8 g černý mletý pepř
  • 20 ml olivový olej
  • 800 g brambory
  • 200 g sýra

Směs:

  • 250 g bílý jogurt
  • 50 g majonéza
  • 30 g horčičné semínka

Salát:

  • 3 rajčata
  • 3 salátové okurky
  • 1 červená cibule
  • 1 avokádo,
  • 100 g mix několika salátů

Zálivka na salát:

  • 20 ml olivový olej
  • 10 ml citronová šťáva
  • 5 g černý mletý pepř
  • 10 g soli
  • 10 g česnek

Jak budeme postupovat:

1. Připravte jsi plech a rozprostřete do něj jemně nakrájenou cibulí, na ni pak rozložte kousky vepřové krkovice, dochuťte solí, černým mletým pepřem a pokapejte olivovým olejem – promíchejte, aby se všechny ingredience spojili a pokládejte – přikryjte nakrájenými bramborami na plátky a posypejte strouhaným sýrem.

2. Směs: Do misky jsi dejte bílý jogurt, přidejte majonézu a hořčičné semínka – dobře promíchejte a směs pěkně rozetřete na strouhaný sýr. Následně přikryjte pergamenem a alobalem.

3. Pečte v předehřáté troubě 45 minut při 180 °C.

4. Po 45 minutách vyjměte plech z trouby, odstraňte alobal, pergamen a pečte dalších 15 minut při 180 °C.

5. Salát: Do salátové mísy jsi dejte nakrájené na kousky: rajčata, očistěné, salátové okurky, červenou cibulí, avokádo a vsypejte mix několika salátů.

6. Zálivka na salát: Do malé misky jsi nalijte olivový olej, přilijte citrónovou šťávu, dochuťte černým mletým pepřem, solí a prolisovaným česnek – dobře promíchejte a zálivkou přelijte salát v salátové míse.

7. Kostky s vepřové krkovice na cibulce po upečení podávejte ze zdravím čerstvým zeleninovým salátem s avokádem a hlavně s láskou a velkou chutí.


8) Vepřové maso na přírodno se smetanovou omáčkou s cibulí a hranolky

Zdroj: Natálie Bubenčíková

Co budeme potřebovat:

  • Vepřové maso
  • Smetana
  • Cibule
  • Olej nebo máslo na smažení
  • Sůl a pepř
  • Hranolky

Postup:

1) Příprava masa: Vepřové maso osolte, opepřete a opečte na pánvi dozlatova.

2) Příprava omáčky: Na stejné pánvi, kde jste připravovali maso, přidejte na kostičky nakrájenou cibuli a restujte, dokud nezměkne. Poté přidejte smetanu, sůl a pepř a nechte omáčku chvíli povařit, aby se spojily chutě.

3) Příprava hranolků: Hranolky upečte nebo usmažte dle vašeho výběru a chuti.


Další recepty naleznete zde.

Závěr

Naše cesta víkendovým vařením s vepřovým masem je u konce, ale vaše kulinářské dobrodružství teprve začíná. S více než 10 recepty v naší sbírce jste nyní vybaveni inspirací k přípravě nevšedních pokrmů, které rozjasní vaše víkendové stolování. Od lahodných marinád, přes bohatě ochucené pečeně, až po rychlé a chutné pokrmy na poslední chvíli – vepřové maso nabízí nekonečné možnosti pro vaši kreativitu. Nezapomeňte sdílet své gastronomické úspěchy s rodinou a přáteli, protože jídlo je o to chutnější, když je sdíleno. Takže, ať už se rozhodnete pro kterýkoliv z našich receptů, přejeme vám nezapomenutelné chvíle plné radosti a dobrého jídla. Dobrou chuť!