Připravte se na neuvěřitelně jemné hovězí plátky na zeleninové omáčce, které jsou tak měkké, že k jejich požití nepotřebujete ani nůž! Tento recept je skvělým příkladem toho, jak může být hovězí maso křehké a lahodné, když je správně připraveno.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Jemné hovězí plátky na zeleninové omáčce
Co budeme potřebovat:
- hovězí roštěná nebo svíčková (asi 2,5 cm tlustá)
- sůl a mletý černý pepř (dle chuti)
- rostlinný slunečnicový olej
- 1 lžička sušeného rozmarýnu
- 1 stroužek česneku
- 1 lžička sladké papriky
- 1 paprika
- 1 mrkev
- 1 rajče
- 800 ml vody
- 1 lžíce mouky
Jak budeme postupovat:
1. Hovězí maso nakrájejte na tenké plátky. Zakryjte ho plastovým sáčkem a lehce ho vyklepejte. Plátky propíchněte hrotem nože a opepřete a osolte z obou stran. Poté je ještě jednou lehce vyklepejte (bez sáčku) a položte je na talíř.
2. Maso potřete rostlinným slunečnicovým olejem a sušeným rozmarýnem z obou stran. Vložte talíř do lednice a nechte maso marinovat, zatímco připravíte zbytek ingrediencí.
3. Oloupanou cibuli nakrájejte na kostičky a osmahněte ji 2 minuty na rozpálené pánvi s olejem. Poté přidejte maso a smažte ho pod pokličkou po dobu 5 minut na každé straně.
4. Maso osolte a opepřete paprikou a jemně nasekaným česnekem.
5. Po 10 minutách přidejte na pánev papriku, mrkev a rajče nakrájené na kostičky. Rajče by mělo být oloupané. Míchejte maso s přidanou zeleninou dalších 15 minut.
6. Po 15 minutách přidejte 200 ml vody a vařte maso dalších 15 minut.
7. Přidejte dalších 200 ml vody a nechte vařit dalších 15 minut.
8. Maso vyjměte na talíř. Poté zeleninu a vývar z pánve rozmixujte mixérem.
9. Maso vraťte do pánve a přidejte dalších 400 ml vody. Vařte maso pod pokličkou dalších 20 minut.
10. V misce smíchejte lžíci mouky s trochou studené vody a nalijte směs do pánve. Zamíchejte a maso osolte a opepřete podle chuti. Nechte ho vařit dalších deset minut na pánvi pod pokličkou, poté odstavte z ohně.
11. Maso přesuňte na talíř a podávejte ho se získanou omáčkou. Získáte měkké a šťavnaté maso.
Dobrou chuť! 🙂