Domácí vánočka – ideální na sobotní snídani nebo k vašemu oblíbenému čaji či kávě

Připravte si chutnou a voňavou vánočku, ideální na nedělní snídani nebo k vašemu oblíbenému čaji či kávě.

Zdroj: Romana Važanská

Ingredience:

  • 500 g hladké mouky, prosáté
  • 30 g čerstvého droždí
  • 250 ml mléka
  • 120 g moučkového cukru
  • 1 vejce
  • Špetka soli
  • 70 g másla
  • Rozinky, spařené horkou vodou a namočené v rumu
  • Plátky mandlí (na posyp)
  • 1 žloutek, rozšlehaný s lžící smetany (na potření)

Postup přípravy:

1) V mírně vlažném mléce rozdrobíme droždí, přidáme trochu cukru a necháme na teplém místě vzejít.

2) Do mísy prosejeme mouku, přidáme sůl a cukr, a vše promícháme.

3) Vejce rozšleháme spolu s mlékem a tuto směs přidáme do mísy s moukou.

4) Zaděláme těsto a postupně do něj vmícháváme změklé máslo. Následně přidáme rozinky a vše důkladně vypracujeme.

5) Těsto zakryjeme folií nebo utěrkou a necháme na teplém místě kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

6) Vykynuté těsto rozdělíme na 6 stejných dílů, z kterých vyválíme prameny. Následně z pramenů upleteme vánočku.

7) Upletenou vánočku necháme ještě chvíli kynout. Poté ji potřeme rozšlehaným žloutkem se smetanou a posypeme plátky mandlí.

8) Pečeme v předem vyhřáté troubě na 180°C asi 35-40 minut, podle vaší trouby. Vánočka by měla mít krásnou zlatavou barvu.

Servírování:

Podávejte teplou nebo vychlazenou, ideálně s máslem, medem či marmeládou.