Jemný medovo-tvarohový koláč s ovesnými vločkami – rozplývá se v ústech!

Tento skvělý recept se hodí vždy, když je návštěva za rohem a vy nemáte připravený žádný koláč. Krok za krokem vám představíme skvělý recept na jemný medovo-tvarohový koláč s ovesnými vločkami. Pokud rádi mlsáte a zároveň jste vášnivým pekařem či pekařkou, budete mít z této novinky dozajista radost.

Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.
Jemný medovo-tvarohový koláč s ovesnými vločkami - rozplývá se v ústech!
Zdroj: Vynikajúce s Rikou Kienerou

Jemný medovo-tvarohový koláč s ovesnými vločkami

Co budeme potřebovat:

Základ z medu a ovesných vloček:

  • 100 g másla
  • 60 g medu
  • 1-2 lžíce hnědého cukru (případně – bílý)
  • 300 g ovesných vloček
  • 50 ml mléka

Krém:

  • 3 vaječné bílky
  • 3 žloutky
  • 100 g cukru
  • kůra z citrona
  • šťáva z 1/2 citronu (bio a omytá)
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 40 g rozpuštěného másla
  • 250 g tvarohu (případně – ricotta nebo mascarpone)
  • 250 g zakysané smetany (asi 18 % tuku)
  • 150 g crème fraîche (případně – smetanový sýr)
  • 50 g kukuřičného škrobu

Ostatní:

  • meruňkový džem
  • moučkový cukr – na posypání

Jak budeme postupovat:

1. Máslo dejte do hrnce a rozpusťte ho na sporáku na mírném ohni, přidejte med, přisypejte třtinový cukr – promíchejte. Poté nasypejte ovesné vločky – zamíchejte, přilijte mléko – promíchejte.

Jemný medovo-tvarohový koláč s ovesnými vločkami – rozplývá se v ústech!
Zdroj: Vynikajúce s Rikou Kienerou
Jemný medovo-tvarohový koláč s ovesnými vločkami – rozplývá se v ústech!
Zdroj: Vynikajúce s Rikou Kienerou
Jemný medovo-tvarohový koláč s ovesnými vločkami – rozplývá se v ústech!
Zdroj: Vynikajúce s Rikou Kienerou

2. Připravte si formu o průměru 24 cm vyloženou pečicím papírem a vysypanou moukou. Poté do něj nalijte medovo-vločkové těsto a lžící ho rozetřete a uhlaďte.

Jemný medovo-tvarohový koláč s ovesnými vločkami – rozplývá se v ústech!
Zdroj: Vynikajúce s Rikou Kienerou

3. Pečte v předehřáté troubě 10 minut při 160 °C.

4. Pak oddělte bílky od žloutků a do bílků přidejte špetku soli – šlehejte, dokud nevznikne jemná a nadýchaná bílá pěna.

Jemný medovo-tvarohový koláč s ovesnými vločkami – rozplývá se v ústech!
Zdroj: Vynikajúce s Rikou Kienerou
Jemný medovo-tvarohový koláč s ovesnými vločkami – rozplývá se v ústech!
Zdroj: Vynikajúce s Rikou Kienerou

5. Ke žloutkům přisypejte zbylý cukr – šlehejte dohladka a přidejte také nastrouhanou citronovou kůru a šťávu z poloviny citronu, pak přilijte vanilkový extrakt a 40 g rozpuštěného másla – promíchejte.

Jemný medovo-tvarohový koláč s ovesnými vločkami – rozplývá se v ústech!
Zdroj: Vynikajúce s Rikou Kienerou
Jemný medovo-tvarohový koláč s ovesnými vločkami – rozplývá se v ústech!
Zdroj: Vynikajúce s Rikou Kienerou
Jemný medovo-tvarohový koláč s ovesnými vločkami – rozplývá se v ústech!
Zdroj: Vynikajúce s Rikou Kienerou
Jemný medovo-tvarohový koláč s ovesnými vločkami – rozplývá se v ústech!
Zdroj: Vynikajúce s Rikou Kienerou

6. Dále přidejte tvaroh (případně ricottu nebo mascarpone), zakysanou smetanu (asi 18 % tuku), crème fraîche (případně – smetanový sýr) – vyšlehejte, také přisypejte kukuřičný škrob – pokračujte ve šlehání. potom přidejte vyšlehanou pěnu z bílků – promíchejte stěrkou.

Jemný medovo-tvarohový koláč s ovesnými vločkami – rozplývá se v ústech!
Zdroj: Vynikajúce s Rikou Kienerou
Jemný medovo-tvarohový koláč s ovesnými vločkami – rozplývá se v ústech!
Zdroj: Vynikajúce s Rikou Kienerou
Jemný medovo-tvarohový koláč s ovesnými vločkami – rozplývá se v ústech!
Zdroj: Vynikajúce s Rikou Kienerou

7. Ovesný základ potřete meruňkovým džemem a nalijte krém, který pěkně rozetřete a uhlaďte.

Jemný medovo-tvarohový koláč s ovesnými vločkami – rozplývá se v ústech!
Zdroj: Vynikajúce s Rikou Kienerou
Jemný medovo-tvarohový koláč s ovesnými vločkami – rozplývá se v ústech!
Zdroj: Vynikajúce s Rikou Kienerou

8. Pečte v předehřáté troubě 55 minut při 160 °C.

9. Po upečení koláč nechejte asi 20 minut stát s vypnutou a otevřenou troubou.

10. Nakonec ho ještě posypejte moučkovým cukrem.

Jemný medovo-tvarohový koláč s ovesnými vločkami – rozplývá se v ústech!
Zdroj: Vynikajúce s Rikou Kienerou

11. Jemný medovo-tvarohový koláč s ovesnými vločkami podávejte s láskou, velkou chutí a příjemným pocitem, jaký jste upekli úžasný koláč.

Jemný medovo-tvarohový koláč s ovesnými vločkami – rozplývá se v ústech!
Zdroj: Vynikajúce s Rikou Kienerou

Přátelé přejeme vám dobou chuť!

VIDEO NÁVOD:

YouTube/Jemný medovo-tvarohový koláč s ovesnými vločkami