Tento skvělý recept se hodí vždy, když je návštěva za rohem a vy nemáte připravený žádný koláč. Krok za krokem vám představíme skvělý recept na jemný medovo-tvarohový koláč s ovesnými vločkami. Pokud rádi mlsáte a zároveň jste vášnivým pekařem či pekařkou, budete mít z této novinky dozajista radost.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Jemný medovo-tvarohový koláč s ovesnými vločkami
Co budeme potřebovat:
Základ z medu a ovesných vloček:
- 100 g másla
- 60 g medu
- 1-2 lžíce hnědého cukru (případně – bílý)
- 300 g ovesných vloček
- 50 ml mléka
Krém:
- 3 vaječné bílky
- 3 žloutky
- 100 g cukru
- kůra z citrona
- šťáva z 1/2 citronu (bio a omytá)
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 40 g rozpuštěného másla
- 250 g tvarohu (případně – ricotta nebo mascarpone)
- 250 g zakysané smetany (asi 18 % tuku)
- 150 g crème fraîche (případně – smetanový sýr)
- 50 g kukuřičného škrobu
Ostatní:
- meruňkový džem
- moučkový cukr – na posypání
Jak budeme postupovat:
1. Máslo dejte do hrnce a rozpusťte ho na sporáku na mírném ohni, přidejte med, přisypejte třtinový cukr – promíchejte. Poté nasypejte ovesné vločky – zamíchejte, přilijte mléko – promíchejte.
2. Připravte si formu o průměru 24 cm vyloženou pečicím papírem a vysypanou moukou. Poté do něj nalijte medovo-vločkové těsto a lžící ho rozetřete a uhlaďte.
3. Pečte v předehřáté troubě 10 minut při 160 °C.
4. Pak oddělte bílky od žloutků a do bílků přidejte špetku soli – šlehejte, dokud nevznikne jemná a nadýchaná bílá pěna.
5. Ke žloutkům přisypejte zbylý cukr – šlehejte dohladka a přidejte také nastrouhanou citronovou kůru a šťávu z poloviny citronu, pak přilijte vanilkový extrakt a 40 g rozpuštěného másla – promíchejte.
6. Dále přidejte tvaroh (případně ricottu nebo mascarpone), zakysanou smetanu (asi 18 % tuku), crème fraîche (případně – smetanový sýr) – vyšlehejte, také přisypejte kukuřičný škrob – pokračujte ve šlehání. potom přidejte vyšlehanou pěnu z bílků – promíchejte stěrkou.
7. Ovesný základ potřete meruňkovým džemem a nalijte krém, který pěkně rozetřete a uhlaďte.
8. Pečte v předehřáté troubě 55 minut při 160 °C.
9. Po upečení koláč nechejte asi 20 minut stát s vypnutou a otevřenou troubou.
10. Nakonec ho ještě posypejte moučkovým cukrem.
11. Jemný medovo-tvarohový koláč s ovesnými vločkami podávejte s láskou, velkou chutí a příjemným pocitem, jaký jste upekli úžasný koláč.
Přátelé přejeme vám dobou chuť!