Když vám zbyde bramborová kaše z předchozího jídla, připravte z ní lahodnou koláčovou krustu. Pokud nemáte bramborovou kaši, ale chcete si připravit tento lahodný pokrm, uvařte několik brambor, rozmačkejte je a smíchejte s máslem a mlékem. Jako náplň můžete použít libovolné ingredience. Použili jsme cibuli, mrkev a houby. Zaručujeme, že se vám výsledek bude líbit! My vám dnes ukážeme recept na jednoduchý slaný bramborový koláč s houbovou náplní. Pojďme na to!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Slaný bramborový koláč s houbovou náplní
Co budeme potřebovat:
Na pečivo:
- 500 g brambor (3 střední kusy)
- 30 g másla
- 50 ml mléka
- 1 vejce
- 1 lžička strouhané soli
- 150 g mouky
Pro náplň:
- 1 cibule
- 1 mrkev
- 500 g hub
- sůl, mletý černý pepř – podle chuti
- olej – na smažení
- 150 g sýra
Jak budeme postupovat:
1. Připravte těsto: Bramborovou kaši vložte do hluboké mísy.
Pokud ji nemáte, připravte si ji. Brambory uvařte v mírně osolené vodě. Poté je rozmačkejte šťouchadlem a smíchejte s máslem a mlékem.
2. Postupně přidejte lehce rozšlehané vejce, sůl a prosátou mouku. Smíchejte do hladka. Měli byste mít měkké, lepivé těsto.
3. Připravte náplň: Cibuli nakrájejte na kostičky. Smažte na přiměřeném množství oleje do poloprůhledné barvy.
4. Přidejte nastrouhanou mrkev. Zeleninu míchejte a smažte, dokud nezhnědne. Nakonec je podle chuti osolte.
5. Přendejte na talíř a nechte vychladnout.
6. Očistěte houby a nakrájejte je na plátky. Smažte je v přiměřeném množství oleje dozlatova. Nakonec je podle chuti osolte a opepřete mletým černým pepřem.
7. Vytvarujte koláč: Plech vyložte pečicím papírem. Přeneste do něj těsto. Lžící namočenou v oleji ji rovnoměrně rozetřete, aby zcela pokryla dno a částečně i stěny pánve.
8. Polovinu žampionů rozložte na připravenou desku.
9. Přidejte cibuli a mrkev. Poté je přikryjte zbylými houbami.
10. Koláč pečte asi 25 minut v troubě předehřáté na 180 °C (nízký stupeň ohřevu). Aby se povrch nepřipálil, přikryjte plech hliníkovou fólií.
11. Povrch koláče posypte strouhaným sýrem. Pečte dalších 7-10 minut, dokud se sýr neroztaví a nezhnědne (na nejvyšší stupeň).
12. Koláč vyjměte z pánve. Pokud chcete, můžete je ozdobit nasekanou zelení.
13. Porcujte a s velkou chutí podávejte!
Přejeme dobrou chuť!