Máte dilema, jaký koláč upéct v neděli po obědě? No, přece domácí jablečný koláč! Příprava je velmi jednoduchá a rychlá. A na nedělním stole bude vynikající koláč. Všichni si ho vychutnáte.
Co budeme potřebovat:
Na těsto:
- 250 g másla
- 70 g moučkového cukru
- 2 vejce
- 7 g prášku do pečiva
- 2 lžíce mléka
- 400 g hladké mouky
Jablečná náplň:
- 1 kg jablek
- 50 g třtinový cukr
- 15 g vanilkového cukru
- 2 lžičky skořice
Na posýpaní:
- moučkový cukr
Jak budeme postupovat:
1. Máslo vložte do velké oválné mísy, posypte moučkovým cukrem, přidejte vejce, poté přidejte prášek do pečiva, mléko a mouku. Získáte těsto.
2. Připravte si potravinovou fólii a položte na ni těsto. Obalte z každé strany. Uložte den do lednice, dokud nebudou jablka hotová.
3. Jablka oloupejte, vydlabejte střed a vložte je do kuchyňského robotu. Přidejte třtinový cukr, vanilkový cukr a skořici. Dobře promíchejte.
4. Vyjměte těsto z lednice a rozkrojte ho na polovinu. Položte ho na místo vysypané moukou.
5. Po obou stranách ho dobře rozválejte a položte na plech s pečicím papírem o rozměrech 42×33 cm. Rozválejte ještě válečkem a posypte jej strouhanými jablky.
6. Vyválíme i druhou polovinu těsta a pokryjte jím vrchní část nastrouhaných jablek.
7. Vidličkou udělejte malé otvory. Pečte 15 minut při 200 °C.
8. Posypte je moučkovým cukrem a podávejte na talíři se skvělou chutí a láskou.