Pečená srnčí kýta, která se rozplývá na jazyku

Opět je před námi víkend – bývá to jediná část týdne, kdy se celá rodina sejde doma u jednoho stolu. Pečená srnčí kýta dostane opravdu každého. Jemná zvěřina, která se rozplývá na jazyku.

Pečená srnčí kýta, která se rozplývá na jazyku
Zdroj: iStockphoto

Co budeme potřebovat:

  • 1 kg srnčí kýty
  • 100 g uzené slaniny
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 1 ks větší cibule
  • 1 ks větší mrkve
  • 2 ks petržele
  • 1 ks menšího celeru
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 2 dl červeného vína
  • 3/4 litru hovězího vývaru
  • 5 ks nového koření
  • 5 ks jalovce
  • 2 lžíce hladké mouky
  • sůl, mletý černý pepř, sušený tymián

Jak budeme postupovat:

1. Maso dobře osušte a blanšírujte. Slaninu nakrájejte na silnější plátky dlouhé asi 1,5 cm a maso jimi z každé strany propíchejte. Maso také osolte.

2. Kořenovou zeleninu nakrájejte na malé kostičky. Cibuli očistěte a nakrájejte nadrobno.

3. Rozpálte troubu na 180 °C.

4. Pekáč (s poklicí), ve kterém se bude maso péct, rozehřejte na plameni s olejem. Maso opečte z každé strany a nechte ho odpočinout.

5. Na tuk z masa přidejte kořenovou zeleninu, a když zezlátne, přidejte cibuli. K zelenině přidejte koření: bobkový list, jalovec, nové koření a tymián. Přidejte protlak, víno a nakonec přilijte asi 3 dcl vývaru. Vraťte maso do bublající a voňavé směsi (spolu se šťávou, kterou pustilo, když odpočívalo). Pekáč přikryjte, vložte do trouby a pečte, dokud maso nezměkne (asi 90 minut).

6. Když je maso upečené, vyjměte ho z pekáče a vraťte zeleninu a vývar do tepla. Směs zaprášíme moukou, promícháme a zalijeme zbylým vývarem. Vařte asi 15 minut, sceďte přes síto, ochutnejte a případně dochuťte.

7. Maso nakrájejte na tenké plátky a podávejte s uvařenou omáčkou, domácími knedlíky a trochou osvěžující brusinkové marmelády.