Madeira je lahodný dort, který si vychutná každý, kdo má rád ovocné chutě. Není příliš sladká, a proto chutná všem. Ať už si odpolední kávu budete vychutnávat sami nebo přizvete přátele, sladkou tečku v tohoto podobě chutného dezertu ocení všichni.
Co budeme potřebovat:
PIŠKOT:
- 3 vejce
- 1/4 šálku pšeničné mouky
- 3 lžíce bramborové mouky
- 0,5 hrnku cukru
- 0,5 lžičky prášku do pečiva
KRÉM:
- 0,5 l mléka
- 2 ploché lžíce bramborové mouky
- 2 lžíce pšeničné mouky
- 200 g másla
- 4 lžíce cukru
PĚNA:
- 700 g borůvek *
- 1 gel-fix (na 1 kg ovoce) *
- 0,5 hrnku cukru
- + 1 balíček dlouhých pařížských sušenek (200g)
Jak budeme postupovat:
1. Celá vejce vyšleháme s cukrem do pěny (trvá to nejméně 8-10 minut).
2. Přidáme prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva.
3. Těsto vlijeme do formy vyložené papírem a vložíme na 15 minut do trouby vyhřáté na 180 °C.
4. Připravíme pudink: v 0,5 hrnku mléka důkladně rozmícháme mouky.
5. Zbytek mléka svaříme s cukrem, pak tenkým proudem přilijeme rozmíchané mouky a intenzivně mícháme, dokud nevznikne hladký, hustý pudink.
6. Připravte pěnu: dejte bobule do hrnce (pokud jsou příliš suché, přidejte trochu vody) a přiveďte je k varu. Přidejte gel-fix a dobře promíchejte. Vařte 1-2 minuty a poté odstavte, aby lehce ztuhl.
7. Připravte krém: měkké máslo utřete mixérem a poté přidávejte po 1 lžíci studeného pudinku, dokud nevznikne hladký krém.
8. Pudinkový krém dáme na piškot.
9. Do krému vtlačte pařížské piškoty.
10. Potřete borůvkovou pěnou a dort dejte do lednice – nejlépe přes noc. Před podáváním ozdobíme vrch moučkovým cukrem nebo rozpuštěnou bílou čokoládou.
VIDEO NÁVOD ZDE:
*Gel-fix můžete nahradit 2 želé, pak přidejte méně cukru (nebo žádný, pokud nemáte rádi příliš sladké dorty)*Mám ráda borůvky: používám ty ze sklenice z tohoto receptu – můžete přidat i mražené – v případě potřeby přidejte trochu vody a postupujte podle dalších pokynů.
Přejeme Vám dobrou chuť.