Pokud máte rádi dezerty s velkým množstvím čokolády, musíte vyzkoušet tento čokoládový dort! Jestli rádi mlsáte a zároveň jste vášnivým kuchařem či kuchařkou, budete mít z této novinky dozajista radost.
Co budeme potřebovat:
Pro vrchní části:
- 6 studených vajec
- 250 g cukru
- 200 ml studeného mléka
- 200 ml rafinovaného slunečnicového oleje
- 250 g hladké mouky
- 40 g kakaového prášku
- 11-12 g prášku do pečiva
Na krém:
- 300 g hořké čokolády
- 350 g kondenzovaného mléka
- 50-60 ml mléka
- 350 g másla
Jak budeme postupovat:
1. Připravte krém: Do kastrůlku dejte hořkou čokoládu (penízky nebo nakrájenou na kousky), kondenzované mléko a mléko. Zahřívejte je na mírném ohni, dokud se čokoláda zcela nerozpustí a nespojí s ostatními přísadami.
2. Výslednou směs nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Poté je uložte na 20-30 minut do chladničky.
3. Měkké máslo (při pokojové teplotě) šlehejte mixérem na vysoké otáčky: 4-5 minut, dokud není nadýchané a bělavé.
4. Čokoládovou polevu postupně vmíchejte do másla a pokaždé promíchejte do hladka. Vznikne mírně řídký krém.
5. Krém přikryjte potravinovou fólií a dejte na 3-4 hodiny do chladničky.
6. Připravte těsto: Studená vejce a cukr šlehejte mixérem při vysokých otáčkách 7-10 minut, dokud nejsou nadýchaná, objemná a bělavá.
7. Přidejte studené mléko a rafinovaný slunečnicový olej. Smíchejte mixérem na nízké otáčky.
8. Přidejte prosátou mouku, kakaový prášek a prášek do pečiva. Rychlými krouživými tahy směrem nahoru přeložte do tekuté směsi stěrkou nebo špachtlí.
9. Těsto přeneste na obdélníkový plech o rozměrech 22 x 32 cm vyložený pečicím papírem. Rovnoměrně rozetřete.
10. Pečte těsto asi 60 minut v troubě předehřáté na 160 °C. Zkontrolujte propečení párátkem. Vezměte si na pomoc troubu!
11. Nechte těsto vychladnout. Poté ji vyjměte z pánve a odstraňte z povrchu pečicí papír. Vyhlaďte okraje a povrch. Poté ji rozkrojte na 2 stejné (podélné) vrcholy.
12. Sestavte dort: První těsto položte na talíř. Potřete ho polovinou krému.
13. Přikryjte krémovou vrstvu druhou vrstvou.
14. Zbylým krémem potřete povrch a okraje dortu.
15. Dejte koláč na 30 minut do mrazáku. Poté povrch vyhlaďte teplým nožem.
16. Okraje dortu posypeme drobenkou, která vznikla rozemletím zbývajících kousků po uhlazení vršků.
17. Dort uložte přes noc do chladničky.
18. Pak můžete porcovat a podávat!