Brambory jsou jednou z nejoblíbenějších surovin, které máme téměř vždy po ruce. Skvěle se kombinují s dalšími ingrediencemi a vytvářejí rychlá, chutná a sytá jídla. Tento recept na pečené brambory se šunkou, sýrem a zeleninou je ideální volbou na rychlou večeři nebo víkendový oběd. Příprava je jednoduchá, výsledek lahodný a díky zapečení se sýrem navíc krásně křupavý.

Ingredience:
- 400 g brambor
- 1 cibule
- 1 rajče
- 200 g salámu nebo šunky
- 150 g tvrdého sýra (eidam, gouda apod.)
- 4 vejce
- 150 ml mléka
- sůl a pepř podle chuti
- olej na vymazání plechu
Postup přípravy:
1) Brambory nejprve očistíme a nakrájíme na hrubší plátky. Připravené plátky rozložíme rovnoměrně na plech, který jsme předem vymazali olejem. Na brambory nasypeme nadrobno nakrájenou cibuli. Takto připravený základ vložíme do trouby a pečeme při teplotě 180 °C přibližně 15 minut.
2) Mezitím si nakrájíme salám nebo šunku na menší kostičky a rajče na tenké půlměsíčky. Vejce rozšleháme v misce, přidáme mléko, sůl a pepř a vše důkladně promícháme.
3) Po 15 minutách vytáhneme plech z trouby, brambory rovnoměrně poklademe salámem a plátky rajčat. Vše následně zalijeme připravenou vaječnou směsí. Nakonec posypeme celý povrch nastrouhaným sýrem.
4) Plech vrátíme zpět do trouby a pečeme dalších 25 minut, dokud nebude povrch krásně zapečený a zlatavý.
Podávání:
Toto jídlo chutná výborně samotné, ale skvěle se hodí i s čerstvým zeleninovým salátem. Můžete podávat teplé přímo z trouby nebo druhý den jen ohřát – chutě se ještě více propojí.
Tipy:
✔ Pokud nemáte salám, můžete použít šunku, uzené maso nebo i restovanou zeleninu.
✔ Do vaječné směsi lze přidat nasekané bylinky, jako je pažitka, petrželka nebo tymián.
✔ Pro obměnu použijte více druhů sýra – například kombinaci eidamu a goudy.