Rychlé kuřecí placičky plné šťavnaté chuti

Přemýšlíte, co rychlého a chutného připravit k obědu nebo večeři? Vyzkoušejte tyto báječné kuřecí placičky, které jsou nejen rychlé na přípravu, ale také plné šťavnaté chuti. Díky kombinaci kuřecího masa, sýra a ananasu se stanou oblíbeným jídlem celé rodiny. Připravte si je podle tohoto jednoduchého receptu a uvidíte, že se stanou hvězdou vašeho kuchařského repertoáru.

Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na slané recepty, kde najdete každý den skvělé tipy na slaná jídla.


 

Kuřecí placičky s ananasem, pórkem a sýrem
Zdroj: Klaudie von Fedor

Kuřecí placičky s ananasem, pórkem a sýrem

Co budeme potřebovat:

  • 450 g kuřecího masa (prsa nebo stehna – kupte si větší balení a můžete také vyzkoušet recept na kuřecí řízky v hořčičné marinádě)
  • 1 střední pór (bílou a světle zelenou část)
  • 2 středně velká vejce
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 100 g tvrdého sýra (já jsem použila eidam, můžete je také kombinovat)
  • 1 lžíce majonézy
  • 100 g ananasu (konzervovaný nebo čerstvý – množství si můžete samozřejmě přizpůsobit, nebo ho můžete úplně vynechat)
  • Sůl a pepř podle chuti (použila jsem svůj oblíbený mlýnek, je to tak lepší a rychlejší)
  • 1 čajová lžička sladké mleté papriky
  • Olej na smažení (já jsem použila slunečnicový, ale můžete zkusit i olivový nebo sádlo)
  • Čerstvé bylinky na ozdobu (např. petrželka – volitelné)
Kuřecí placičky s ananasem, pórkem a sýrem
Zdroj: Klaudie von Fedor

Jak budeme postupovat:

1. Příprava pórku: Pór (1) opláchněte, nakrájejte na kolečka nebo poloviční plátky.

Kuřecí placičky s ananasem, pórkem a sýrem
Zdroj: Klaudie von Fedor

Usmažte ho na pánvi s trochou oleje, dokud nebude průhledný a měkký. Pro lepší chuť k němu můžete přidat kousek másla, osolit ho a opepřit (podle chuti).

Kuřecí placičky s ananasem, pórkem a sýrem
Zdroj: Klaudie von Fedor

Poté přeneste na talíř a nechte vychladnout.

Kuřecí placičky s ananasem, pórkem a sýrem
Zdroj: Klaudie von Fedor

2. Krájení masa a ananasu: Kuřecí maso (450 g) očistěte od případných kousků tuku nebo blan a nakrájejte ho na kousky.

Kuřecí placičky s ananasem, pórkem a sýrem
Zdroj: Klaudie von Fedor

Pokud chcete jemnější strukturu placiček, můžete maso nasekat najemno nožem nebo ho jemně rozemlít. Nakrájené maso přendejte do větší mísy.

Kuřecí placičky s ananasem, pórkem a sýrem
Zdroj: Klaudie von Fedor

Ananas (100 g) nakrájejte na stejně velké kostičky (já už jsem ho měla nakrájený z plechovky) a přidejte ho do mísy s masem.

Kuřecí placičky s ananasem, pórkem a sýrem
Zdroj: Klaudie von Fedor

3. Příprava směsi: Maso s ananasem osolte, opepřete (podle chuti) a dochuťte mletou červenou paprikou (1 čajová lžička) – ta dodá placičkám krásnou barvu. Pak přidejte vejce (2).

Kuřecí placičky s ananasem, pórkem a sýrem
Zdroj: Klaudie von Fedor

Následně k tomu přisypte hladkou mouku (3 lžíce) a přidejte majonézu (1 lžíce), která směsi dodá jemnou a krémovou konzistenci.

Kuřecí placičky s ananasem, pórkem a sýrem
Zdroj: Klaudie von Fedor

Dále přidejte vychladlý pór, který jste si předtím osmažili a nechali odležet.

Kuřecí placičky s ananasem, pórkem a sýrem
Zdroj: Klaudie von Fedor

Nakonec přidejte nahrubo nastrouhaný sýr (100 g).

Kuřecí placičky s ananasem, pórkem a sýrem
Zdroj: Klaudie von Fedor

Všechny ingredience pečlivě promíchejte, dokud nevznikne hladká a lepkavá směs, která bude držet pohromadě.

Kuřecí placičky s ananasem, pórkem a sýrem
Zdroj: Klaudie von Fedor

4. Tvarování a smažení placiček: Rozpalte pánev s olejem na střední teplotu. Lžící vytvarujte ze směsi menší placičky.

Kuřecí placičky s ananasem, pórkem a sýrem
Zdroj: Klaudie von Fedor

Smažte je na středním ohni z obou stran dozlatova. Každá strana by měla být smažena přibližně 2–3 minuty, záleží na tloušťce placiček. Obracejte je opatrně, aby se nerozpadly.

Kuřecí placičky s ananasem, pórkem a sýrem
Zdroj: Klaudie von Fedor

Jakmile jsou placičky hotové, vyjměte je z pánve a nechte okapat na papírové utěrce, která vsákne přebytečný olej.

Kuřecí placičky s ananasem, pórkem a sýrem
Zdroj: Klaudie von Fedor

5. Servírování: Hotové placičky podávejte ještě teplé, posypané čerstvými bylinkami. Jako přílohu můžete zvolit bramborovou kaši, zeleninový salát, nebo je můžete jíst jen s kouskem pečiva případně samotné bez jakékoli přílohy.

Recept na bramborovou kaši naleznete zde:

Hořčičné kuřecí řízky v chrumkavém trojobalu – oběd, který si zamilujete

Kuřecí placičky s ananasem, pórkem a sýrem
Zdroj: Klaudie von Fedor

TIPY:

  • Další sýry: Místo jednoho druhu sýra můžete použít směs různých sýrů, například parmezán, čedar nebo niva. Dodají placičkám výraznější a bohatší chuť.
  • Česnek: Přidejte do směsi jeden nebo dva stroužky česneku. Můžete ho prolisovat nebo nastrouhat na jemném struhadle.
  • Chilli: Pokud máte rádi pikantnější jídla, přidejte do směsi trochu mletého chilli, kajenského pepře nebo jemně nasekanou čerstvou chilli papričku.
  • Zelenina: Přidejte do směsi nastrouhanou cuketu, mrkev nebo kousek papriky. Zelenina dodá placičkám vláčnost a udělá je zdravější. Před přidáním zeleninu lehce vymačkejte, abyste odstranili přebytečnou vodu.
  • Zakysaná smetana: Pokud chcete odlehčit recept nebo mu dodat jemnější chuť, zkuste vyměnit majonézu za zakysanou smetanu nebo bílý jogurt. Placičky budou lehčí a přesto zůstanou krásně šťavnaté.

Video k receptu naleznete zde:

Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.