Přemýšlíte, co rychlého a chutného připravit k obědu nebo večeři? Vyzkoušejte tyto báječné kuřecí placičky, které jsou nejen rychlé na přípravu, ale také plné šťavnaté chuti. Díky kombinaci kuřecího masa, sýra a ananasu se stanou oblíbeným jídlem celé rodiny. Připravte si je podle tohoto jednoduchého receptu a uvidíte, že se stanou hvězdou vašeho kuchařského repertoáru.
Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na slané recepty, kde najdete každý den skvělé tipy na slaná jídla.
Kuřecí placičky s ananasem, pórkem a sýrem
Co budeme potřebovat:
- 450 g kuřecího masa (prsa nebo stehna – kupte si větší balení a můžete také vyzkoušet recept na kuřecí řízky v hořčičné marinádě)
- 1 střední pór (bílou a světle zelenou část)
- 2 středně velká vejce
- 3 lžíce hladké mouky
- 100 g tvrdého sýra (já jsem použila eidam, můžete je také kombinovat)
- 1 lžíce majonézy
- 100 g ananasu (konzervovaný nebo čerstvý – množství si můžete samozřejmě přizpůsobit, nebo ho můžete úplně vynechat)
- Sůl a pepř podle chuti (použila jsem svůj oblíbený mlýnek, je to tak lepší a rychlejší)
- 1 čajová lžička sladké mleté papriky
- Olej na smažení (já jsem použila slunečnicový, ale můžete zkusit i olivový nebo sádlo)
- Čerstvé bylinky na ozdobu (např. petrželka – volitelné)
Jak budeme postupovat:
1. Příprava pórku: Pór (1) opláchněte, nakrájejte na kolečka nebo poloviční plátky.
Usmažte ho na pánvi s trochou oleje, dokud nebude průhledný a měkký. Pro lepší chuť k němu můžete přidat kousek másla, osolit ho a opepřit (podle chuti).
Poté přeneste na talíř a nechte vychladnout.
2. Krájení masa a ananasu: Kuřecí maso (450 g) očistěte od případných kousků tuku nebo blan a nakrájejte ho na kousky.
Pokud chcete jemnější strukturu placiček, můžete maso nasekat najemno nožem nebo ho jemně rozemlít. Nakrájené maso přendejte do větší mísy.
Ananas (100 g) nakrájejte na stejně velké kostičky (já už jsem ho měla nakrájený z plechovky) a přidejte ho do mísy s masem.
3. Příprava směsi: Maso s ananasem osolte, opepřete (podle chuti) a dochuťte mletou červenou paprikou (1 čajová lžička) – ta dodá placičkám krásnou barvu. Pak přidejte vejce (2).
Následně k tomu přisypte hladkou mouku (3 lžíce) a přidejte majonézu (1 lžíce), která směsi dodá jemnou a krémovou konzistenci.
Dále přidejte vychladlý pór, který jste si předtím osmažili a nechali odležet.
Nakonec přidejte nahrubo nastrouhaný sýr (100 g).
Všechny ingredience pečlivě promíchejte, dokud nevznikne hladká a lepkavá směs, která bude držet pohromadě.
4. Tvarování a smažení placiček: Rozpalte pánev s olejem na střední teplotu. Lžící vytvarujte ze směsi menší placičky.
Smažte je na středním ohni z obou stran dozlatova. Každá strana by měla být smažena přibližně 2–3 minuty, záleží na tloušťce placiček. Obracejte je opatrně, aby se nerozpadly.
Jakmile jsou placičky hotové, vyjměte je z pánve a nechte okapat na papírové utěrce, která vsákne přebytečný olej.
5. Servírování: Hotové placičky podávejte ještě teplé, posypané čerstvými bylinkami. Jako přílohu můžete zvolit bramborovou kaši, zeleninový salát, nebo je můžete jíst jen s kouskem pečiva případně samotné bez jakékoli přílohy.
Recept na bramborovou kaši naleznete zde:
Hořčičné kuřecí řízky v chrumkavém trojobalu – oběd, který si zamilujete
TIPY:
- Další sýry: Místo jednoho druhu sýra můžete použít směs různých sýrů, například parmezán, čedar nebo niva. Dodají placičkám výraznější a bohatší chuť.
- Česnek: Přidejte do směsi jeden nebo dva stroužky česneku. Můžete ho prolisovat nebo nastrouhat na jemném struhadle.
- Chilli: Pokud máte rádi pikantnější jídla, přidejte do směsi trochu mletého chilli, kajenského pepře nebo jemně nasekanou čerstvou chilli papričku.
- Zelenina: Přidejte do směsi nastrouhanou cuketu, mrkev nebo kousek papriky. Zelenina dodá placičkám vláčnost a udělá je zdravější. Před přidáním zeleninu lehce vymačkejte, abyste odstranili přebytečnou vodu.
- Zakysaná smetana: Pokud chcete odlehčit recept nebo mu dodat jemnější chuť, zkuste vyměnit majonézu za zakysanou smetanu nebo bílý jogurt. Placičky budou lehčí a přesto zůstanou krásně šťavnaté.
Video k receptu naleznete zde: