Skvělý recept na domácí kynutý knedlík: Zapomeňte na ten kupovaný

Domácí kynutý knedlík je stěžejním prvkem české kuchyně a skvěle doplňuje řadu pokrmů, zejména guláše, omáčky či pečená masa. Jeho příprava vyžaduje trochu času a trpělivosti, ale výsledek stojí za to. Tento recept vás krok za krokem provede přípravou perfektně nadýchaného a chutného knedlíku.

Zdroj: Markétka Kaky Piškaninová

Suroviny

  • 300 g hrubé mouky
  • 150 ml vlažného mléka
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžička soli
  • 1 vejce
  • 1 a půl lžičky sušeného droždí (nebo čerstvého droždí)

Postup přípravy

1) Příprava kvásku: Ve vlažném mléce rozpusťte cukr a přidejte droždí. Nechte na teplém místě vzejít kvásek.

2) Vytvoření těsta: Do mísy prosejte mouku, přidejte sůl na okraj a vejce. Uprostřed udělejte důlek, do kterého vlijte připravený kvásek. Vypracujte hladké těsto. Pokud se těsto příliš lepí, přidejte trochu mouky. Těsto by mělo být hladké a pružné.

3) Kynutí těsta: Těsto přikryjte a nechte na teplém místě kynout asi hodinu, nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem. V polovině kynutí těsto jednou propracujte.

Zdroj: Markétka Kaky Piškaninová

4) Formování knedlíků: Z vykynutého těsta vytvořte 3 šišky. Používat můžete mírně pomoučněné ruce, aby se těsto nelepilo.

Zdroj: Markétka Kaky Piškaninová

5) Vaření knedlíků: Knedlíky vařte v osolené vodě pod pokličkou. Vařte 6 minut z jedné strany, poté šišky opatrně otočte a vařte dalších 6 minut z druhé strany.

6) Dokončení: Po uvaření knedlíky vyjměte z vody a ihned propíchejte, aby z nich vyšla pára a nespadly.

Bratislavská omáčka s vepřovou pečení a houskovým knedlíkem

Závěr

Domácí kynutý knedlík je skvělým doplňkem k mnoha tradičním českým jídlům. Jeho příprava může být sice trochu časově náročnější, ale výsledek – nadýchaný a chutný knedlík – určitě stojí za tu námahu. Užijte si proces pečení a následného pochutnávání na tomto klasickém pokrmu.