Bezmasé zelné listy plněné mrkví

Přinášíme vám skvělý recept na bezmasé zelné listy, které okouzlí vaše chuťové buňky. Tato zdravá a lehká pochoutka je plněná chutnou mrkvovou směsí, která vám zaručí skvělý gastronomický zážitek. Zelné listy jsou jemné a plné výživných látek, a díky tomu, že neobsahují maso, jsou skvělou volbou pro vegetariány nebo ty, kteří si rádi občas dopřejí bezmasou alternativu. Připravte si tento lahodný pokrm snadno a rychle a užijte si chuť zeleniny v plné parádě!

Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka.
Bezmasé zelné listy plněné mrkví
Zdroj: retete-usoare.eu

Bezmasé zelné listy plněné mrkví

Co budeme potřebovat:
  •  1,5 kg zelí

Pro náplň:

  •  1 kg mrkve
  •  1 lžička mletého koriandru
  •  1 lžička soli
  •  1/3 lžičky mletého černého pepře
  •  2 cibule
  •  100 ml slunečnicového rostlinného oleje (rafinovaného)
  •  7-15 stroužků česneku

Na marinádu:

  •  0,5 l vroucí vody
  •  1 špetka soli
  •  2 lžíce cukru
  •  120 ml 9% octa

Jak budeme postupovat:

1. Příprava náplně: Oloupejte mrkev a nastrouhejte ji na středním struhadle do velké mísy.

Marinované klobásy s mrkvovou náplní! Předkrm, který můžete hned sníst!
Zdroj: retete-usoare.eu

2. Mrkev osolte, okořeňte koriandrem a mletým černým pepřem.

3. Oloupejte cibuli, nakrájejte ji na tenká půlkolečka a osmažte ji na rozpálené pánvi se 100 ml rostlinného oleje.

Marinované klobásy s mrkvovou náplní! Předkrm, který můžete hned sníst!
Zdroj: retete-usoare.eu

4. Cibuli nasypte do mrkvové směsi. Přidejte také rozdrcený česnek.

5. Nasaďte si rukavice a ingredience promíchejte rukama.

Marinované klobásy s mrkvovou náplní! Předkrm, který můžete hned sníst!
Zdroj: retete-usoare.eu

6. Připravte si zelní listy: Očistěte zelí od všech vnějších listů, dobře ho omyjte a ostrým nožem odstraňte stonek.

Marinované klobásy s mrkvovou náplní! Předkrm, který můžete hned sníst!
Zdroj: retete-usoare.eu

7. Nalijte vodu do hrnce a přiveďte ji k varu. Poté vložte zelí otvorem nahoru, snižte teplotu a stěrkou zelí do vody zatlačte. Po chvíli její listy změknou. Začněte je od sebe oddělovat vidličkou a vyndejte je na talíř. Přikryjte talíř pokličkou a nechte vychladnout.

Marinované klobásy s mrkvovou náplní! Předkrm, který můžete hned sníst!
Zdroj: retete-usoare.eu
Marinované klobásy s mrkvovou náplní! Předkrm, který můžete hned sníst!
Zdroj: retete-usoare.eu

8. Listy nakrájejte na 2-3 díly a odstraňte silné žilky.

Marinované klobásy s mrkvovou náplní! Předkrm, který můžete hned sníst!
Zdroj: retete-usoare.eu

9. Tvarujte: Vezměte do dlaně kousek zelného listu, doprostřed dejte trochu mrkvové náplně a srolujte do ruličky. Pak ji trochu zmáčkněte v dlani a konce zatlačte dovnitř. Hotové vložte do prostorné pánve.

Marinované klobásy s mrkvovou náplní! Předkrm, který můžete hned sníst!
Zdroj: retete-usoare.eu
Marinované klobásy s mrkvovou náplní! Předkrm, který můžete hned sníst!
Zdroj: retete-usoare.eu
Marinované klobásy s mrkvovou náplní! Předkrm, který můžete hned sníst!
Zdroj: retete-usoare.eu
Marinované klobásy s mrkvovou náplní! Předkrm, který můžete hned sníst!
Zdroj: retete-usoare.eu

10. Pokud vám zbyly listy zelí, můžete jimi rolky přikrýt. Rolky přelijte také zbylou šťávou z náplně.

Marinované klobásy s mrkvovou náplní! Předkrm, který můžete hned sníst!
Zdroj: retete-usoare.eu

11. Připravte marinádu: Do hrnce nalijte vroucí vodu (asi 60-70 °C). Přidejte sůl a cukr a míchejte lžící, dokud se obě přísady nerozpustí. Poté přilijte ocet a znovu promíchejte.

Marinované klobásy s mrkvovou náplní! Předkrm, který můžete hned sníst!
Zdroj: retete-usoare.eu

12. Zelní rolky přelijte vzniklou marinádou. Přikryjte je talířem a navrch položte závaží (my jsme na něj dali sklenici od okurek).

Bezmasé zelné listy plněné mrkví
Zdroj: retete-usoare.eu

13. Takto je nechte stát 3 hodiny při pokojové teplotě, pak přeneste do lednice a nechte marinovat další den.

Hotovo! Přendejte na talíř a s velkou chutí podávejte!

Bezmasé zelné listy plněné mrkví
Zdroj: retete-usoare.eu