
Aktualizováno: 14. 9. 2025 – doplnili jsme tipy, FAQ a nové fotky.
Krok za krokem vám představíme skvělý recept na jablečný koláč, který si získá každého. Jeho užasnou chuť a přípravu si zamilujete. Připravte ho svým blízkým a rodině co nejdříve, určitě si ho zamilují tak jako Vy. Pojďme se společně podívat, co všechno budeme potřebovat a jak budeme postupovat.
Doporučujeme:
Jablečné recepty – nejlepší výběr
Recepty z listového těsta
Co budeme potřebovat:
- 370-380 g pšeničné mouky
- 2 ks vejce
- 160 g másla
- 120 g cukru
- 1 Lžička prášku do pečiva
- špetka soli
- 5-6 jablek
- 100 g hnědého cukru
- 1 lžička skořice
- 50 g hrozinek
- 30 g kukuřičný škrob
Na posypání:
- mleté ořech
- mleté sušenky nebo strouhanka
Jak budeme postupovat:
1) Pustíme se do přípravy těsta. Prosátou mouku smícháme s cukrem a práškem do pečiva. Přidáme máslo nakrájené na kostky a smícháme s moukou.
2) Přidáme vejce se špetkou soli. Vypracujeme jednotné těsto, pokud je třeba, můžeme přidat trochu mléka.
3) Těsto zabalíme do fólie a odložíme do lednice, dokud nepřipravíme náplň.
4) Nastrouháme si jablka. Škrob smícháme s cukrem a skořicí. Tuhle směs přidáme k jablkům společně i s hrozinkami.
5) Na dno formy dáme pečící papír a strany vymastíme.
6) Těsto si rozdělíme na dvě části, jednu větší a druhou menší.
7) Větší část rozválíme na pomoučené desce, vykrojíme a pomocí válečku přeneseme do formy. Těsto vyložíme na dno i okraje.
8) Na těsto nasypeme strouhanku, ořechy nebo sušenky a rozprostřeme náplň a okraje mírně přehneme přes náplň.
9) Ze zbytku těsta, které také rozválíme vyřežeme kruhy a následně je umístíme na náplň.
10) Pečeme při 180 stupních 50-60 minut.
Přejeme Vám dobrou chuť!
FAQ
- Místo másla olej? → Lze, ale textura bude méně křehká; použij 80 ml.
- Jak dosáhnout rovnoměrného řezu? → Nech koláč úplně vychladnout a řež vroubkovaným nožem.
- Dá se zamrazit? → Ano, nakrájené porce zabal a zamraz až na 2 měsíce.
VIDEO NÁVOD:
Přečtěte si také:
- Jablečné řezy s pudinkem: Recept na vláčný koláč na plech s vůní skořice
- Nejlepší kuřecí čína: Recept na šťavnatou směs s křupavými hranolky
- Zapečené brambory co dům dal: Recept z jednoho pekáče s masem a zeleninou
- Kefírové čokoládové řezy: Recept na vláčný dezert s bohatou čokoládovou polevou
- Domácí pasta na mastné skvrny: Skvělý trik, který je nepostradatelný v každé kuchyni