Elegantní zapečená vepřová panenka v listovém těstě se slaninkou: Výjimečná kombinace chutí, která vás okouzlí!

Připravte se na jedinečnou gastronomickou podívanou s tímto elegantním receptem na zapečenou vepřovou panenku obalenou v listovém těstě a slanince, doplněnou o lahodnou zeleninu v rajčatové omáčce. Tento pokrm je skutečným symbolem elegance a vkusu. Křehké listové těsto obaluje šťavnatou vepřovou panenku, která je ještě výraznější díky slaninkové vrstvě. Rajčatová omáčka s lahodnou zeleninou dodává tomuto jídlu svěžest a perfektní kontrast. Ponořte se do této výjimečné kombinace chutí a užijte si gastronomickou slast!

Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.
Zapečená vepřová panenka v listovém těstě podávaná s lahodnou zeleninou v rajčatové omáčce
Zdroj: UŽITOČNÉ a CHUTNÉ recepty.

Zapečená vepřová panenka v listovém těstě se slaninkou podávaná s lahodnou zeleninou v rajčatové omáčce

Co budeme potřebovat:

Okořenená marinovaná panenka:

  • 1 lžička soli
  • 1 lžička černého pepře
  • 1 lžička česnekového prášku
  • 1 lžička koriandru
  • 1 lžička rozmarýnu
  • 600 g vepřové panenky

Ostatní:

  • olej – na smažení
  • 2 cibule
  • 3 stroužky česneku

Další:

  • 400 g listového těsta
  • 50 g sýra

Na potíraní:

  • 1 žloutek
  • 1 lžíce mléka

Na zdobení panenky:

  • sezamová semínka – podle chuti

Zelenina:

  • 1 mrkev
  • 2 brambory
  • 1 cuketa
  • 1 lžička soli

Omáčka:

  • 1 cibule
  • 1 červená sladká paprika
  • 2 rajčata
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžička  soli
  • černý pepř – podle chuti
  • 100 ml rajčatové pasty/pyré
  • 50 ml vody
  • 2 stroužky česneku

Na zdobení:

  • čerstvý kopr – podle chuti

Jak budeme postupovat:

1. Čisté spojené desky posypejte kořením: solí, černým pepřem, česnekovým práškem, koriandrem, rozmarýnem a vepřovou panenku v koření obalte, zabalte do fólie a nechte marinovat.

Zapečená vepřová panenka v listovém těstě podávaná s lahodnou zeleninou v rajčatové omáčce
Zdroj: UŽITOČNÉ a CHUTNÉ recepty.
Zapečená vepřová panenka v listovém těstě podávaná s lahodnou zeleninou v rajčatové omáčce
Zdroj: UŽITOČNÉ a CHUTNÉ recepty.
Zapečená vepřová panenka v listovém těstě podávaná s lahodnou zeleninou v rajčatové omáčce
Zdroj: UŽITOČNÉ a CHUTNÉ recepty.

2. Mezitím rozehřejte pánev s olejem a vsypte nadrobno nakrájenou cibuli – na mírném ohni ji 2-3 minuty osmahněte a přidejte rozdrcený česnek – smažte společně 3-4 minuty.

Zapečená vepřová panenka v listovém těstě podávaná s lahodnou zeleninou v rajčatové omáčce
Zdroj: UŽITOČNÉ a CHUTNÉ recepty.

3. Připravte si pánev s olejem a vložte do ní marinovanou vepřovou panenku – pečte ji 2-3 minuty z každé strany.

Zapečená vepřová panenka v listovém těstě podávaná s lahodnou zeleninou v rajčatové omáčce
Zdroj: UŽITOČNÉ a CHUTNÉ recepty.
Zapečená vepřová panenka v listovém těstě podávaná s lahodnou zeleninou v rajčatové omáčce
Zdroj: UŽITOČNÉ a CHUTNÉ recepty.

4. Čistou plochu posypejte moukou a položte na ni listové těsto, pak ho rozválejte a do jeho středu položte plátky slaniny a na ně dejte osmaženou vepřovou panenku. Pak na panenku naneste osmaženou cibulí s česnekem a nakonec posypejte strouhaným sýrem.

Zapečená vepřová panenka v listovém těstě podávaná s lahodnou zeleninou v rajčatové omáčce
Zdroj: UŽITOČNÉ a CHUTNÉ recepty.

5. Panenku pěkně obalte do slaniny a pak celou zabalte do listového těsta a nakonec slepte konce.

Zapečená vepřová panenka v listovém těstě podávaná s lahodnou zeleninou v rajčatové omáčce
Zdroj: UŽITOČNÉ a CHUTNÉ recepty.
Zapečená vepřová panenka v listovém těstě podávaná s lahodnou zeleninou v rajčatové omáčce
Zdroj: UŽITOČNÉ a CHUTNÉ recepty.

6. Připravte si plech vyložený pečicím papírem a položte na něj panenku zabalenou do listového těsta.

7. Potřete ji vejcem smíchaným s mlékem, aby krásně zezlátla a posypte sezamovými semínky.

8. Pečte v předehřáté troubě 40-55 minut při 200 °C.

9. Připravte si pánev s olejem a vsypejte do ní mrkev, brambory a cuketu nakrájené na malé kostičky – společně je osmažte na středním plameni, pak je dochuťte solí a podlijte vodou.

Zapečená vepřová panenka v listovém těstě podávaná s lahodnou zeleninou v rajčatové omáčce
Zdroj: UŽITOČNÉ a CHUTNÉ recepty.

10. Na další pánev s olejem si vsypejte cibuli, červenou sladkou papriku, rajčata – vše  nakrájené na drobno. Dochuťte mletou červenou paprikou, přisypejte cukr, černé mleté koření a nakonec přidejte rajčatovou pastu/pyré – dobře promíchejte a společně povařte.

Zapečená vepřová panenka v listovém těstě podávaná s lahodnou zeleninou v rajčatové omáčce
Zdroj: UŽITOČNÉ a CHUTNÉ recepty.
Zapečená vepřová panenka v listovém těstě podávaná s lahodnou zeleninou v rajčatové omáčce
Zdroj: UŽITOČNÉ a CHUTNÉ recepty.

11. Uvařenou omáčku nalijte na zeleninu na pánvi, pak ještě přidejte přelisovaný česnek – znovu promíchejte.

Zapečená vepřová panenka v listovém těstě podávaná s lahodnou zeleninou v rajčatové omáčce
Zdroj: UŽITOČNÉ a CHUTNÉ recepty.

12. Zapečenou vepřovou panenku podávejte se zeleninovou přílohou a také ji můžete ozdobit čerstvým koprem a podávejte ji hlavně s láskou a velkou chutí.

Dobrou chuť!

VIDEO NÁVOD: