Připravte se na jedinečnou gastronomickou podívanou s tímto elegantním receptem na zapečenou vepřovou panenku obalenou v listovém těstě a slanince, doplněnou o lahodnou zeleninu v rajčatové omáčce. Tento pokrm je skutečným symbolem elegance a vkusu. Křehké listové těsto obaluje šťavnatou vepřovou panenku, která je ještě výraznější díky slaninkové vrstvě. Rajčatová omáčka s lahodnou zeleninou dodává tomuto jídlu svěžest a perfektní kontrast. Ponořte se do této výjimečné kombinace chutí a užijte si gastronomickou slast!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Zapečená vepřová panenka v listovém těstě se slaninkou podávaná s lahodnou zeleninou v rajčatové omáčce
Co budeme potřebovat:
Okořenená marinovaná panenka:
- 1 lžička soli
- 1 lžička černého pepře
- 1 lžička česnekového prášku
- 1 lžička koriandru
- 1 lžička rozmarýnu
- 600 g vepřové panenky
Ostatní:
- olej – na smažení
- 2 cibule
- 3 stroužky česneku
Další:
- 400 g listového těsta
- 50 g sýra
Na potíraní:
- 1 žloutek
- 1 lžíce mléka
Na zdobení panenky:
- sezamová semínka – podle chuti
Zelenina:
- 1 mrkev
- 2 brambory
- 1 cuketa
- 1 lžička soli
Omáčka:
- 1 cibule
- 1 červená sladká paprika
- 2 rajčata
- 1 lžička cukru
- 1 lžička soli
- černý pepř – podle chuti
- 100 ml rajčatové pasty/pyré
- 50 ml vody
- 2 stroužky česneku
Na zdobení:
- čerstvý kopr – podle chuti
Jak budeme postupovat:
1. Čisté spojené desky posypejte kořením: solí, černým pepřem, česnekovým práškem, koriandrem, rozmarýnem a vepřovou panenku v koření obalte, zabalte do fólie a nechte marinovat.
2. Mezitím rozehřejte pánev s olejem a vsypte nadrobno nakrájenou cibuli – na mírném ohni ji 2-3 minuty osmahněte a přidejte rozdrcený česnek – smažte společně 3-4 minuty.
3. Připravte si pánev s olejem a vložte do ní marinovanou vepřovou panenku – pečte ji 2-3 minuty z každé strany.
4. Čistou plochu posypejte moukou a položte na ni listové těsto, pak ho rozválejte a do jeho středu položte plátky slaniny a na ně dejte osmaženou vepřovou panenku. Pak na panenku naneste osmaženou cibulí s česnekem a nakonec posypejte strouhaným sýrem.
5. Panenku pěkně obalte do slaniny a pak celou zabalte do listového těsta a nakonec slepte konce.
6. Připravte si plech vyložený pečicím papírem a položte na něj panenku zabalenou do listového těsta.
7. Potřete ji vejcem smíchaným s mlékem, aby krásně zezlátla a posypte sezamovými semínky.
8. Pečte v předehřáté troubě 40-55 minut při 200 °C.
9. Připravte si pánev s olejem a vsypejte do ní mrkev, brambory a cuketu nakrájené na malé kostičky – společně je osmažte na středním plameni, pak je dochuťte solí a podlijte vodou.
10. Na další pánev s olejem si vsypejte cibuli, červenou sladkou papriku, rajčata – vše nakrájené na drobno. Dochuťte mletou červenou paprikou, přisypejte cukr, černé mleté koření a nakonec přidejte rajčatovou pastu/pyré – dobře promíchejte a společně povařte.
11. Uvařenou omáčku nalijte na zeleninu na pánvi, pak ještě přidejte přelisovaný česnek – znovu promíchejte.
12. Zapečenou vepřovou panenku podávejte se zeleninovou přílohou a také ji můžete ozdobit čerstvým koprem a podávejte ji hlavně s láskou a velkou chutí.
Dobrou chuť!