Čekáte přátele a chcete jim připravit něco skvělého? Tento dnešní recept na měkoučké domácí kynuté pečené buchty s džemem je tím správným řešením! Neztrácejte už ani minutu a pusťte se do pečení.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.
Měkoučké domácí kynuté pečené buchty s džemem
Co budeme potřebovat:
- 400 ml teplého mléka
- 70 g cukru
- 10 g sušeného droždí
- 1 vejce + 1 bílek
- 60 ml rostlinného oleje
- 9 g vanilkového cukru
- 650 g pšeničné mouky
- 6 g soli
Ostatní:
- džem podle chuti
- olej – na potíraní desky
- mouka – na vysypání desky
- vejce nebo žloutek – namazání na buchty
Jak budeme postupovat:
1. Teplé mléko nalijte do mísy, přisypte cukr, sušené droždí a promíchejte metličkou. Poté přidejte vejce s bílkem, přilijte olej a přisypejte také vanilkový cukr – promíchejte.

2. Poté po částech přidávejte prosátou mouku, osolte, vše důkladně promíchejte a těsto uhněteme stěrkou.

3. Čistou plochu potřete olejem a pokračujte v hnětení těsta rukama – uhněteme měkké a hladké těsto.


4. Těsto vložte do mísy, přikryjte fólií – utěrkou a nechte 60-80 minut odpočívat, aby dobře vykynulo.

5. Měli byste získat pěkné, hladké, nadýchané a nelepivé těsto.
6. Těsto položte na stůl vysypaný moukou, rozdělte ho na 4 stejné díly a poté z každé části těsta vytvarujte kuličky. Přikryjte je a nechte 10 minut odpočívat, pak pomocí válečku vyválejte ovál o průměru 1 cm, potřete džemem, následně okraje slepte k sobě a srolujte do půlky ruličky.




7. Pomocí nože na pizzu udělejte řezy a bochánky položte na plech vyložený pečicím papírem, přičemž postup opakujte s každou kuličkou, přikryjte je utěrkou a nechejte odpočívat 15 minut.


8. Potřete je vejcem nebo jen žloutkem, aby byly pěkně zlatavé.

9. Pečte je v předehřáté troubě 25-30 minut při 180 °C.
10. Po uplynutí doby zkontrolujte, zda jsou buchty upečené, a pokud ano, vyjměte je z trouby.
11. Jemně křupavé domácí pečené buchty s pomerančovo-citronovým džemem podávejte s láskou, velkou chutí a grácií.

Přejeme dobrou chuť!