Švestkové koláče mají prostě své kouzlo. Věřte mi, ať už je to bublanina nebo kyselý koláč, po každém se jen zapráší…Velmi chutná švestková bublanina, která poteší každého. Zvládne ji i začátečník v pečení. Jakmile dáte na talíř, rychle zmizí. Nikdo neodolá. Je prostě úžasný!
Co budeme potřebovat:
- 15 ks švestek
- 2 hrnky hladké mouky
- 1 hrnek moučkového cukru
- 3 ks vajec
- 1/4 lžičky soli
- 3/4 hrnku mléka
- 1/4 hrnku smetany ke šlehání
- 1/2 hrnku oleje
- 1 balíček prášku do pečiva
- 1 balíček vanilky
- krystalový cukr -podle chuti
- mletá skořice – podle chuti
- máslo na vymazání
- mouka na vyložení plechu
Jak budeme postupovat:
1. Předehřejte troubu na 180 °C a vymažte plech máslem a vysypte polohrubou moukou.
2. Švestky omyjte a zbavte pecky. Do mísy dejte vejce, sůl, moučkový a vanilkový cukr. Vše společně vyšlehejte do pěny. Poté přidejte vlažné mléko a smetanu ke šlehání a promíchejte. Pak přidejte olej.
3. Prášek do pečiva vmíchejte do mouky a po troškách ho prosejte do vaječné směsi a promíchejte.
4. Připravené těsto nalijte na plech a navrch položte švestky (slupkou dolů). V závislosti na chuti švestek můžete každou z nich ještě pocukrovat a posypat mletou skořicí. Pečeme v předehřáté troubě asi 25 minut.
5. Horkou bublaninu posypeme moučkovým cukrem a nakrájíme.