Krok za krokem vám představíme skvělý recept – napoleonská roláda z listového těsta a mléčného krému. Ať už si víkendovou kávu budete vychutnávat sami nebo přizvete přátele, sladkou tečku v podobě chutného moučníku ocení všichni.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Napoleonská roláda z listového těsta a mléčného krému
Co budeme potřebovat:
- 450-460 g listové těsto
Na krém:
- 500 ml mléka
- 190 g cukru
- 40 g kukuřičného škrobu
- 20 g mouky
- 150 g másla
- 1,5-2 lžíce brandy nebo 1 lžička vanilkového extraktu
Jak budeme postupovat:
1. Listové těsto nakrájejte na dlouhé, 2-2,5 cm široké proužky. Položte jej na plech vyložený pečicím papírem a nechte mezi nimi mezery.
2. Pečte 10-15 minut dozlatova v troubě předehřáté na 200 °C. Poté je nechte vychladnout.
3. Připravte krém: V hrnci s těžkým dnem smíchejte kukuřičný škrob, mouku a cukr.
4. Přidejte mléko a velmi dobře promíchejte, aby nezůstaly žádné hrudky.
5. Smetanu vařte 1-2 minuty od okamžiku, kdy se objeví první bublinky, na mírném ohni za stálého míchání. Měla by zhoustnout.
6. Přeneste je do suché mísy a přikryjte je potravinovou fólií. Nechte ji vychladnout na pokojovou teplotu.
7. Změklé máslo (při pokojové teplotě) šlehejte mixérem při vysokých otáčkách 3-4 minuty, dokud není nadýchané a bělavé.
8. Postupně vmíchejte (po 1-2 lžících) uvařenou smetanu do vyšlehaného másla a pokaždé promíchejte dohladka.
9. Vmíchejte brandy nebo vanilkový extrakt. Míchejte.
10. Na pracovní plochu rozprostřete velký kus potravinářské fólie (my jsme překryli 2 kusy a pak je spojili dalšími 2 překrývajícími se kusy). Uprostřed rozetřete obdélníkovou vrstvu krému.
11. Na krémovou vrstvu položte 8 proužků listového těsta. Potřete je krémem.
12. Mezi první proužky položte 6 proužků listového těsta. Potřete je krémem.
13. Mezi předchozí proužky položte 4 proužky těsta. Potřete je krémem.
14. Zvedněte okraje fólie a shromážděte všechny proužky do kompaktní rolády.
15. Nechte v chladničce alespoň 4 hodiny nebo přes noc ztuhnout.
16. Poté je vyjměte z fólie a potřete zbylým krémem.
17. Rozdrobte několik proužků listového těsta a vzniklou drobenkou posypte povrch rolády. Nakonec odstraňte fólii zespodu.
Přejeme dobrou chuť!
Pokud Vás tato roláda z listového těsta a mléčného krému zaujala, sdílejte recept i vašim přátelům. Mohlo by se Vám líbit: Neobvyklé kapsičky z listového těsto a mletého masa – skvělý předkrm.