Brambory s houbami jsou vynikající, zejména společně na jednom talíři. Je to chutné jídlo, které vám rozzáří den. Na tyto zapékané brambory s houbami a sýrem potřebujete jen pár ingrediencí, ale základem jsou dobré brambory a houby. Ke koupeným houbám můžete bez váhání přidat i hrst čerstvých lesních hub, pokrm bude ještě lepší a voňavější.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Zapékané brambory s houbami a sýrem
Co budeme potřebovat:
- 2 hrsti kupované nebo sušené houby
- 2 PL olej
- 6 ks střední brambory
- 3 ks vejce
- 3 ks česnek
- 1 kelímek smetana ke šlehání
- 100 g strouhaný eidam
- 1 větvička rozmarýn
- podle chuti sůl, mletý černý pepř, kmín
Jak budeme postupovat:
- Houby (sušené) namočte do studené vody a nechte je asi 15 minut stát.
- Mezitím očistěte brambory, nakrájejte je na čtvrtky (měsíčky) a uvařte je v osolené vodě.
- Když jsou brambory poloměkké, slijte je a přendejte do pekáče vymazaného olejem.
- Houby slijte a vymačkejte z nich přebytečnou vodu. Dejte je na pánev s trochou oleje a smažte je s trochou kmínu a pepře, dokud nepustí šťávu.
- Na brambory navrstvěte podušené houby a troubu předehřejte na 190 °C.
- Mezitím vyšlehejte vejce se smetanou a vymačkaným česnekem. Směs lehce osolte a opepřete.
- K bramborám přidejte rozmarýn, zalijte je vaječnou směsí, posypte strouhaným sýrem a zapečte v předehřáté troubě (asi 35 minut).
- Podávejte s nakládanou okurkou nebo kysaným zelím.
Přejeme dobrou chuť!
Sdílejte tento recept na zapékané brambory s houbami a sýrem i Vašim přátelům! Mohlo by se Vám líbit: Pravé selské zapékané brambory se zeleninou na způsob lasagní bez masa: Z jedné mísy se nají celá rodina!