Domů Recepty Višňový koláč se žmolenkou a mandlemi, jako od babičky!

Višňový koláč se žmolenkou a mandlemi, jako od babičky!

ZDROJPrima kuchařka

Dnešní recept na výborný višňový koláč se žmolenkou, jsme si vypůjčili v naší facebookové skupině Prima kuchařka od naší čtenářky Jany Podolákové Burkartové, tímto jí děkujeme. V této skupině se s námi můžete také podělit o váš oblíbený recept. Stačí přidat hezkou fotku i s ingrediencemi a postupem. My tento recept zařadíme do našeho receptového magazínu. Také se můžete s námi a dalšími čtenáři této skupiny podělit o to, co máte dnes k obědu nebo jaké pohoštění chystáte na narozeninovou oslavu.

Nyní už ale zpět k dnešnímu receptu. Příprava je velice snadná a časově nenáročná. Hodí se tak jako skvělé pohoštění pro případnou návštěvu.

Oslovili jsme vás tímto dezertem? Pojďme si tedy společně přichystat tento višňový koláč se žmolenkou!

Další skvělé recepty naleznete také na naší facebookové stránce Prima Kuchařka.

Višňový koláč se žmolenkou
Zdroj: Prima Kuchařka

Pokud hledáte nějakou další dobrotu, pak rozhodně vyzkoušejte tento borůvkový dezert!


Výborný recept na višňový koláč se žmolenkou:

Co budeme potřebovat

těsto:

  • 250 g nízkotučného tvarohu
  • 1 ks vejce
  • 125 ml oleje
  • 100 g cukru
  • špetka soli
  • 400 g polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
Nepřehlédněte:
Pečená makrela s italskými bylinkami, petrželkou a chilli papričkami!

na ozdobení:

  • 750 g višní
  • 50 g mandlových lupínků

na žmolenku:

  • 100 g másla
  • 100 g cukru
  • 1 van. cukr
  • 200 g hladkou mouky
  • půl lžičky prášku do pečiva
  • 1 žloutek

Jak postupovat:

1) Začneme tím, že si tvaroh dáme do sítka vyloženého čistou utěrkou. Necháme jej okapat a důkladně z něj vytlačíme tekutinu. Pak jej vložíme s vejcem, olejem, cukrem a solí do mísy a důkladně promícháme.

Višňový koláč se žmolenkou a mandlemi, jako od babičky!
Zdroj: Prima Kuchařka

2) Polohrubou mouku smícháme s práškem do pečiva a postupně prohněteme. Potom z tvarohového těsta utvoříme kouli, kterou zabalíme do potravinářské folie a na 30 minut umístíme do lednice.

3) Troubu si předehřejeme na 200 stupňů. Višně si omyjeme a zbavím stopek, vypeckujeme. Máslo, cukr, van. Cukr, hladkou mouku, prášek do pečiva a žloutek si rychle prohněteme na žmolenku.

4) Těsto si položíme na tukem vymazaný plech a na něm ho rozválíme. Navrch naklademe rovnoměrně višně, žmolenku a také mandlové lupínky.

Višňový koláč se žmolenkou a mandlemi, jako od babičky!
Zdroj: Prima Kuchařka

5) Pečeme 35 – 40 minut. Poté jej vyndáme a necháme vychladnout.