Připravte si moravské zelňáky na plechu: Prastarý recept ze zelí, lepší jak bramboráky

Dnes si ukážeme prastarý recept ze zelí, který je lepší jak bramboráky. Jedná se o velmi oblíbené moravské zelňáky na plechu. Stačí Vám jen jedna hlávka zelí, tři vejce a uzené maso. Během několika minut máte připravený chutný oběd, který si zamiluje celá Vaše rodina. Pojďme na to.

Zdroj:
youtube.com/Elifin mutfağı

Co budeme potřebovat:

  • 1 kg zelí – předvařená ve slané vodě
  • 3 ks vejce
  • 5 lžíce plnotučného mléka nebo smetany
  • 100 g strouhanky – čerstvých rohlíků nebo chleba
  • 250 g uzené maso – vařené nebo rolovaná plec, moravské uzené
  • sůl a pepř
  • muškátový květ podle chuti
  • 3 stroužky česneku
  • 1 paprika nakrájená nadrobno (volitelné)
  • cibule osmažená dozlatova
  • 3 lžíce oleje
  • mast nebo olej na vymazání plechu
  • hrubá mouka na vysypání plechu
  • Volitelné: houby a sýr

Zdroj:
youtube.com/Elifin mutfağı

Jak budeme postupovat:

1) Předvařené zelí scedíme, pokrájíme, dáme do mísy. Cibuli osmažíme na oleji.

2) Žloutky rozmícháme v mléce, z bílků ušleháme sníh. Uzené maso pokrájíme, umeleme strouhanku ze staršího pečiva. Nastrouháme česnek .

3) V míse smícháme zelí, uzené, strouhanku, muškátový květ, česnek, osmaženou cibuli, žloutky s mlékem a vše ochutíme solí a pepřem – do směsi můžeme přidat papriku, houby a také strouhaný sýr . Nakonec do směsi vmícháme tuhý sníh z bílků.

4) Dáme do připraveného pekáče, rovnoměrně rozetřeme a pečeme v předehřáté troubě na 190 stupňů dozlatova.

5) Podáváme s bramborovou přílohou. Lze jíst i vychladlé se zeleninovým salátem .

TIP: před dopečením posypeme sýrem

Přejeme Vám dobrou chuť!

VIDEO NÁVOD:

Pokud se Vám tento recept na moravské zelňáky líbí, nezapomeňte ho sdílet i svým přátelům. Také můžete navštívit recept na masové koule.

Zdroj receptu: Elifin mutfağı