Domů Recepty

Klasický jablečný koláč s pudinkem – voňavý a křehký

Zdroj: Lucie Portychová
Milovníci jablečných moučníků si přijdou na své! Tento klasický jablečný koláč spojuje jemné těsto, šťavnatou jablečnou náplň a vůni vanilky. Recept je jednoduchý a nenáročný, ideální pro všední den i víkendové pečení. Díky jablkům a pudinku je koláč vláčný, voňavý a dlouho vydrží čerstvý.

Ingredience na těsto

  • 400 g hladké mouky
  • 1 kostka Hery (nebo půl Hery a půl másla)
  • 1 prášek do pečiva
  • 5 lžic moučkového cukru
  • 8 lžic mléka

Ingredience na náplň

  • 1 kg strouhaných jablek
  • 1 sáček vanilkového pudinku
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 10 lžic krupicového cukru

Na potření

  • Rozpuštěné máslo nebo rozšlehané vejce (případně mléko)

Postup přípravy

1) Ze všech surovin na těsto vypracujte hladkou hmotu. Rozdělte ji na dvě části.

2) První část těsta rozválejte a vložte do vymazaného a vysypaného plechu.

3) Na těsto rovnoměrně rozložte nastrouhaná jablka, posypte je vanilkovým pudinkem, vanilkovým cukrem a krupicovým cukrem.

4) Přikryjte druhou částí těsta, kterou opět rozválejte a položte na náplň.

5) Povrch potřete rozpuštěným máslem, vejcem nebo mlékem.

6) Pečte v troubě předehřáté na 180 °C, dokud není povrch koláče krásně zlatavý (cca 35–40 minut podle trouby).

Tipy na vylepšení

  • Do jablek můžete přidat trochu skořice nebo hrst nasekaných ořechů.
  • Pokud chcete mít náplň jemnější, jablka krátce poduste na pánvi se skořicí a cukrem.
  • Po upečení můžete koláč posypat moučkovým cukrem nebo polít citronovou polevou.

Závěr

Jablečný koláč s pudinkem je osvědčená klasika, která nikdy nezklame. Vláčný, jemný a přitom jednoduchý na přípravu – ideální volba pro každého, kdo má rád domácí pečení.
Vyzkoušejte tento recept a užijte si vůni čerstvě upečeného jablkového koláče.