Zelňačka s klobásou a bramborami: Tradiční česká polévka plná chuti

Zelňačka s klobásou a bramborami: Tradiční česká polévka plná chuti
Zdroj: cooklikeczechs.com

Zelňačka patří mezi stálice české kuchyně. Spojuje výraznou chuť kysaného zelí, jemnost brambor a voňavost opečené klobásy. Výsledkem je hustá, hřejivá a výživná polévka, která zasytí a dodá energii.

Ideální jako hlavní chod s krajícem chleba nebo jako vydatný oběd po procházce v chladném počasí.

Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.

Zelňačka s klobásou a bramborami:

Co budeme potřebovat:

  • 400 g kysaného zelí (nejlépe českého nebo polského typu)
  • 2 lžíce tuku (sádlo nebo slunečnicový/řepkový olej)
  • 3 střední cibule
  • 80 g hladké mouky (asi ⅓ hrnku – na zahuštění)
  • 1 lžíce sladké mleté papriky (maďarského typu)
  • ½ lžičky drceného kmínu
  • 1,25 l zeleninového vývaru nebo vody
  • 4 střední brambory
  • 2 bobkové listy
  • 50 g cukru krupice (asi ¼ hrnku, upravte dle kyselosti zelí)
  • ¼ lžičky mletého černého pepře
  • ½ lžíce soli (případně více dle chuti)
  • 200 g kvalitní uzené klobásy (např. polská, domácí)

Jak budeme postupovat:

1. Příprava cibulového základu

Oloupeme a najemno nakrájíme 3 cibule. V hrnci rozehřejeme tuk a cibuli restujeme do zesklovatění, přibližně 5 minut za občasného míchání.

Zelňačka s klobásou a bramborami: Tradiční česká polévka plná chuti
Zdroj: cooklikeczechs.com

2. Zahuštění a koření

Snížíme teplotu, přidáme mouku, papriku a drcený kmín. Za stálého míchání smažíme asi půl minuty, než mouka lehce zezlátne.

Zelňačka s klobásou a bramborami: Tradiční česká polévka plná chuti
Zdroj: cooklikeczechs.com

3. Vývar a vaření

Postupně přiléváme zeleninový vývar (nebo vodu) a důkladně rozmícháme, aby nevznikly hrudky. Přivedeme k varu.

4. Zelí a brambory

Mezitím slijeme kysané zelí (část nálevu si ponecháme stranou). Zelí překrájíme, pokud má dlouhá vlákna. Oloupeme brambory a nakrájíme je na malé kostky (cca 1 cm). Obě suroviny přidáme do polévky.

5. Koření a vaření

Přidáme bobkové listy, zakryjeme poklicí a necháme probublávat přibližně 20 minut, dokud brambory nezměknou.

Zelňačka s klobásou a bramborami: Tradiční česká polévka plná chuti
Zdroj: cooklikeczechs.com

6. Dochucení

Polévku osolíme, opepříme a dochutíme cukrem. Pokud je příliš kyselá, přilijeme část odloženého nálevu ze zelí.

Náš tip: Krkonošské kyselo – tradiční polévka z hor s kváskem, houbami a vajíčky

7. Klobása

Nakrájíme klobásu na kolečka a na pánvi ji krátce opečeme na troše tuku dozlatova. Přidáme ji do polévky a promícháme.

Zelňačka s klobásou a bramborami: Tradiční česká polévka plná chuti
Zdroj: cooklikeczechs.com
Zelňačka s klobásou a bramborami: Tradiční česká polévka plná chuti
Zdroj: cooklikeczechs.com

Tipy a doporučení:

  • Podávání: Servírujte horkou s krajícem čerstvého kváskového chleba. Pro jemnější chuť můžete na talíři přidat lžíci zakysané smetany a posypat nasekanou petrželkou.
  • Brambory: V kyselém prostředí měknou pomaleji. Proto je krájejte na opravdu malé kostky.
  • Zelí: Pokud je příliš kyselé, část nálevu slijte nebo přidejte více cukru.
  • Chutnější druhý den: Zelňačka chutná ještě lépe ohřátá druhý den – chuť se krásně rozvine.

Přejeme dobrou chuť!

Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na slané recepty, kde najdete každý den skvělé tipy na slaná jídla.


 

Frankfurtská polévka: Klasika, která zahřeje a zasytí!