
Zelňačka patří mezi stálice české kuchyně. Spojuje výraznou chuť kysaného zelí, jemnost brambor a voňavost opečené klobásy. Výsledkem je hustá, hřejivá a výživná polévka, která zasytí a dodá energii.
Ideální jako hlavní chod s krajícem chleba nebo jako vydatný oběd po procházce v chladném počasí.
Zelňačka s klobásou a bramborami:
Co budeme potřebovat:
- 400 g kysaného zelí (nejlépe českého nebo polského typu)
- 2 lžíce tuku (sádlo nebo slunečnicový/řepkový olej)
- 3 střední cibule
- 80 g hladké mouky (asi ⅓ hrnku – na zahuštění)
- 1 lžíce sladké mleté papriky (maďarského typu)
- ½ lžičky drceného kmínu
- 1,25 l zeleninového vývaru nebo vody
- 4 střední brambory
- 2 bobkové listy
- 50 g cukru krupice (asi ¼ hrnku, upravte dle kyselosti zelí)
- ¼ lžičky mletého černého pepře
- ½ lžíce soli (případně více dle chuti)
- 200 g kvalitní uzené klobásy (např. polská, domácí)
Jak budeme postupovat:
1. Příprava cibulového základu
Oloupeme a najemno nakrájíme 3 cibule. V hrnci rozehřejeme tuk a cibuli restujeme do zesklovatění, přibližně 5 minut za občasného míchání.

2. Zahuštění a koření
Snížíme teplotu, přidáme mouku, papriku a drcený kmín. Za stálého míchání smažíme asi půl minuty, než mouka lehce zezlátne.

3. Vývar a vaření
Postupně přiléváme zeleninový vývar (nebo vodu) a důkladně rozmícháme, aby nevznikly hrudky. Přivedeme k varu.
4. Zelí a brambory
Mezitím slijeme kysané zelí (část nálevu si ponecháme stranou). Zelí překrájíme, pokud má dlouhá vlákna. Oloupeme brambory a nakrájíme je na malé kostky (cca 1 cm). Obě suroviny přidáme do polévky.
5. Koření a vaření
Přidáme bobkové listy, zakryjeme poklicí a necháme probublávat přibližně 20 minut, dokud brambory nezměknou.

6. Dochucení
Polévku osolíme, opepříme a dochutíme cukrem. Pokud je příliš kyselá, přilijeme část odloženého nálevu ze zelí.
Náš tip: Krkonošské kyselo – tradiční polévka z hor s kváskem, houbami a vajíčky
7. Klobása
Nakrájíme klobásu na kolečka a na pánvi ji krátce opečeme na troše tuku dozlatova. Přidáme ji do polévky a promícháme.


Tipy a doporučení:
- Podávání: Servírujte horkou s krajícem čerstvého kváskového chleba. Pro jemnější chuť můžete na talíři přidat lžíci zakysané smetany a posypat nasekanou petrželkou.
- Brambory: V kyselém prostředí měknou pomaleji. Proto je krájejte na opravdu malé kostky.
- Zelí: Pokud je příliš kyselé, část nálevu slijte nebo přidejte více cukru.
- Chutnější druhý den: Zelňačka chutná ještě lépe ohřátá druhý den – chuť se krásně rozvine.
Přejeme dobrou chuť!
Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na slané recepty, kde najdete každý den skvělé tipy na slaná jídla.