Honzovy buchty: Vláčné povidlové a makové plněné bochánky jako od babičky!

Zdroj: Světlana Orlová

Vzpomínáte na nadýchané Honzovy buchty plné bohaté náplně? S tímto receptem si je snadno připravíte doma, ať už máte domácí pekárnu, nebo se držíte klasického zadělávání těsta. Objevte dokonalou kombinaci vláčného kynutého těsta a tradiční makové a tvarohové náplně s povidly – ideální ke kávě nebo jako sladká snídaně!

Co budete potřebovat?

Na kynuté těsto:

  • 250 ml vlažného mléka
  • 112 g Hery (nebo másla), rozpuštěné a vlažné
  • Trocha rumu (cca 1-2 lžíce, pro lepší chuť a vláčnost)
  • 2 vejce
  • 1 lžička citronového aroma Dr. Oetker (nebo jemně nastrouhaná citronová kůra z 1 citronu)
  • 600-620 g hladké mouky (začněte s 600 g a případně přidejte)
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 112 g krupicového cukru
  • 3/4 kostky čerstvého droždí (cca 31 g)
  • 1 lžička soli
  • Špetka mletého muškátového květu (nepovinné, pro aroma)

Na náplně:

  • Maková náplň s povidly: (množství dle preference, lze použít hotovou nebo připravit: mletý mák, cukr, povidla, rum, mléko, skořice)
  • Tvarohová náplň: (množství dle preference, lze použít hotovou nebo připravit: měkký tvaroh, cukr, vanilkový cukr, žloutek, rozinky)

Jak na to? Podrobný návod

1. Příprava kynutého těsta

  1. V domácí pekárně (DP): Všechny ingredience vložte do domácí pekárny v pořadí, jak je uvedeno v návodu k DP (obvykle tekuté, pak sypké, nakonec droždí na vrch). Zapněte program „Těsto“ nebo „Kynuté těsto“.
  2. Klasickým způsobem:
    • Kvásek: Do malé misky nalijte trochu vlažného mléka (asi 100 ml), přidejte lžičku cukru a rozdrobte droždí. Lehce promíchejte a nechte na teplém místě vzejít kvásek (cca 10-15 minut), dokud se na povrchu neobjeví pěna.
    • Míchání těsta: Do velké mísy prosejte hladkou mouku. Přidejte zbylý cukr, vanilkový cukr, sůl a špetku muškátového květu. Uprostřed udělejte důlek, do kterého vlijte vzešlý kvásek, zbylé vlažné mléko, rozpuštěnou Heru/máslo, rum, vejce a citronové aroma/kůru.
    • Hnětení: Všechny suroviny důkladně prohněťte, nejlépe v robotu s hnětacím hákem (alespoň 10-15 minut), dokud nevznikne hladké, vláčné a nelepivé těsto. Pokud je těsto příliš řídké, přisypte postupně trochu mouky.
    • Kynutí: Těsto poprašte moukou, přikryjte čistou utěrkou a nechte na teplém místě kynout přibližně 60-90 minut, nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem.

2. Příprava náplní

  1. Maková náplň: Pokud používáte hotovou, připravte ji dle návodu. Pokud děláte domácí, uvařte mletý mák s mlékem a cukrem, přidejte povidla, rum a skořici.
  2. Tvarohová náplň: Tvaroh smíchejte s cukrem, vanilkovým cukrem a případně žloutkem a rozinkami.

3. Tvarování a pečení buchet

  1. Příprava plechu: Připravte si větší plech a vymažte ho tukem nebo vyložte pečicím papírem.
  2. Tvarování buchet: Vykynuté těsto vyklopte na lehce pomoučený vál. Rozdělte ho na stejné díly (cca 16-20 kusů). Každý díl zploštěte na malou placku, doprostřed dejte lžíci vybrané náplně. Okraje těsta důkladně spojte k sobě, aby náplň nevytekla, a vytvarujte úhledný bochánek.
  3. Skládání na plech: Buchty skládejte na připravený plech těsným způsobem vedle sebe, aby se při pečení spojily. Před pečením můžete každou buchtu zlehka potřít rozpuštěným máslem, aby se k sobě nepřilepily.
  4. Pečení: Předehřejte troubu na 170-180 °C. Buchty pečte přibližně 25-35 minut, nebo dokud nebudou krásně zlatavé a propečené.

Přečtěte si také:

Připravte si tento dokonalý jahodový koláč: Svěží, lehký a plný léta!

Maďarské palačinky jako dech: Lehoučké a nadýchané těsto

Neodolatelné domácí pudinkáče: Kynuté rohlíčky plněné krémovým pudinkem!

Servírování

Honzovy buchty nechte mírně vychladnout a poté je můžete posypat moučkovým cukrem. Chutnají nejlépe čerstvé a teplé, ale jsou výborné i druhý den.