Domácí kynuté preclíky – křupavé, nadýchané a neodolatelné

Bavorské preclíky patří mezi nejoblíbenější pečivo nejen v Německu, ale i u nás. Jejich zlatavá křupavá kůrka, nadýchané vnitřní těsto a jemná máslová chuť z nich dělají skvělou pochoutku k pivu, polévkám nebo jen tak na svačinu. Pokud jste je dosud pekli jen z polotovarů nebo si je kupovali, vyzkoušejte si je připravit doma podle tohoto jednoduchého receptu.

Další různorodé inspirace pro použití domácího kynutého těsta naleznete zde - Recepty s KYNUTÝM TĚSTEM!

Domácí kynuté preclíky - křupavé, nadýchané a neodolatelné
Zdroj: Klaudie von Fedor

Domácí kynuté preclíky

Co budeme potřebovat:

Na těsto:

  • 42 g čerstvého droždí (kupte si je více a připravte si také domácí mazanec)
  • 150 ml vody
  • 150 ml mléka (nejlépe plnotučné)
  • 500 g hladké mouky (lze ji zkombinovat i s polohrubou)
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička cukru (krystalového nebo třtinového)
  • 50 g másla (připravte si domácí máslo)

Louhování:

  • 1 l vody
  • 4 lžíce jedlé sody

Na posypání:

  • Hrubozrnnou sůl (nebo cokoli jiného – sezam, lněné nebo slunečnicové semínky)
Domácí kynuté preclíky - křupavé, nadýchané a neodolatelné
Zdroj: Klaudie von Fedor

Jak budeme postupovat:

1. Příprava kvásku:

Do misky rozdrobte droždí (42 g), přidejte 2 lžíce mouky, 1 lžičku cukru a 3-4 lžíce vlažného mléka.

Domácí kynuté preclíky - křupavé, nadýchané a neodolatelné
Zdroj: Klaudie von Fedor

Promíchejte a zakryjte. Nechte 10-20 minut kynout na teplém místě.

Domácí kynuté preclíky - křupavé, nadýchané a neodolatelné
Zdroj: Klaudie von Fedor
2. Příprava těsta:

Máslo (50 g) rozpusťte a nechte vychladnout. Do velké mísy prosejte zbytek mouky (asi 480 g).

Domácí kynuté preclíky - křupavé, nadýchané a neodolatelné
Zdroj: Klaudie von Fedor

Uprostřed vytvořte důlek a nalijte do něj kvásek.

Domácí kynuté preclíky - křupavé, nadýchané a neodolatelné
Zdroj: Klaudie von Fedor

Během hnětení postupně přilévejte zbytek mléka (asi 70-80 ml), vodu (150 ml), rozpuštěné máslo a sůl.

Domácí kynuté preclíky - křupavé, nadýchané a neodolatelné
Zdroj: Klaudie von Fedor

Vypracujte hladké a pružné těsto. Přikryjte utěrkou a nechte kynout asi 45–60 minut, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

3. Tvarování preclíků:

Vykynuté těsto ještě jednou prohněťte a rozdělte na 10 stejných částí.

Domácí kynuté preclíky - křupavé, nadýchané a neodolatelné
Zdroj: Klaudie von Fedor

Z každého kousku vyválejte 40-50 cm dlouhý váleček, který je na krajích tenčí a uprostřed silnější.

Domácí kynuté preclíky - křupavé, nadýchané a neodolatelné
Zdroj: Klaudie von Fedor

Váleček přeložte do tvaru preclíku, konce překřižte a jemně přitiskněte k „bříšku“ preclíku.

Domácí kynuté preclíky - křupavé, nadýchané a neodolatelné
Zdroj: Klaudie von Fedor

Preclíky pokládejte na plech vyložený pečicím papírem a nechte je ještě 15 minut kynout. Mezitím si předehřejeme troubu na 220 °C.

Domácí kynuté preclíky - křupavé, nadýchané a neodolatelné
Zdroj: Klaudie von Fedor
4. Louhování preclíků:

Do velkého hrnce nalijte 1 litr vody a přiveďte ji k varu. Poté přidejte jedlou sodu (4 lžíce) a promíchejte.

Domácí kynuté preclíky - křupavé, nadýchané a neodolatelné
Zdroj: Klaudie von Fedor

Hrnec odstavte a pomocí děrované naběračky ponořte každý preclík do roztoku na 20-30 sekund. Poté nechte okapat a přemístěte zpět na plech.

Domácí kynuté preclíky - křupavé, nadýchané a neodolatelné
Zdroj: Klaudie von Fedor
5. Pečení:

Každý preclík můžete v nejtlustší části podélně naříznout a posypat je hrubozrnnou solí.

Domácí kynuté preclíky - křupavé, nadýchané a neodolatelné
Zdroj: Klaudie von Fedor

Plech vložte do trouby, teplotu snižte na 180 °C a pečte přibližně 20 minut, dokud nejsou preclíky krásně zlatohnědé.

Domácí kynuté preclíky - křupavé, nadýchané a neodolatelné
Zdroj: Klaudie von Fedor
6. Servírování:

Upečené preclíky nechte mírně vychladnout, aby zůstaly krásně křupavé. Nejlépe chutnají ještě vlažné, podávané samotné, s máslem, sýrem nebo oblíbenou pomazánkou. Skvěle se hodí i jako příloha k polévkám nebo k dobrému pivu.

Domácí kynuté preclíky - křupavé, nadýchané a neodolatelné
Zdroj: Klaudie von Fedor

Přejeme dobrou chuť!

Tipy:

  • Sýrové preclíky: Před pečením posypte preclíky strouhaným sýrem, jako je parmazán, čedar nebo eidam, pro ještě lahodnější chuť.
  • Česnekové máslo: Po upečení potřete preclíky rozpuštěným máslem smíchaným s česnekem a petrželkou.
  • Sladká varianta: Pokud máte rádi sladké pečivo, vynechejte sůl, přidejte více cukru a po upečení potřete preclíky máslem a posypte skořicovým cukrem.
  • Plněné preclíky: Do středu těsta můžete před tvarováním zabalit kousky sýra, šunky nebo čokolády pro překvapivou náplň.

VIDEO NÁVOD:

Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.