Mazanec je sladký bochník z kynutého těsta, který patří k Velikonocům stejně jako beránek nebo jidáše. Jeho vůně po másle, vanilce a mandlích dokáže provonět celý domov a jeho jemná, nadýchaná struktura potěší každého milovníka sladkého pečiva. Tento recept je jednoduchý, osvědčený a přinese vám dokonalý výsledek!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.![Domácí mazanec - recept na tradiční velikonoční pochoutku](https://primainspirace.cz/wp-content/uploads/2025/02/9284EE17-9050-4AAE-AEB9-25907CF29100-1024x768.jpg)
Domácí mazanec
Co budeme potřebovat:
- 500 g hladké mouky (můžete ji kombinovat i s polohrubou moukou)
- 350 ml mléka
- 150 g krystalového cukru (nebo třtinového)
- 100 g másla (vyzkoušejte také recept na medový krémeš trochu jinak)
- 100 g rozinek (nebo podle chuti)
- Vejce (já jsem použila 2 vejce, pak jsem musela přidat i více mouky)
- ½ lžičky soli
- 42 g čerstvého droždí (1 kostka – nebo použijte sušené droždí)
- 1 sáček vanilkového cukru (kupte si je více a připravte si kakaové řezy se zakysanou smetanou)
- 1 vejce (na potření)
- ½ hrsti nasekaných mandlí (nebo dle chuti)
![Domácí mazanec - recept na tradiční velikonoční pochoutku](https://primainspirace.cz/wp-content/uploads/2025/02/AF43AB96-FFFF-49AC-AA29-7785460B53F1-1024x768.jpg)
Jak budeme postupovat:
1. Příprava kvásku:
Do malé misky nalijte mléko (asi 150 ml), přidejte krystalový cukr (1 lžičku) a dobře promíchejte. Nakonec do misky rozdrobte droždí (42 g). Promíchejte a nechte na teplém místě vzejít kvásek (asi 5–10 minut).
![Domácí mazanec - recept na tradiční velikonoční pochoutku](https://primainspirace.cz/wp-content/uploads/2025/02/01652233-BB9E-44DB-9CC4-0CDD4142C7C4-1024x768.jpg)
2. Příprava těsta:
Do velké mísy nasypte hladkou mouku (500 g), přidejte cukr (150 g), vanilkový cukr (1) a sůl (½ lžičky).
![Domácí mazanec - recept na tradiční velikonoční pochoutku](https://primainspirace.cz/wp-content/uploads/2025/02/BCE9938F-BDC3-41B7-A9BC-D8AA806EDD56-1024x768.jpg)
Pak přidejte změklé máslo (100 g), vejce (1 – já jsem omylem dala 2, pak jsem musela přidat i více mouky), zbylé mléko (200 ml) a kvásek.
![Domácí mazanec - recept na tradiční velikonoční pochoutku](https://primainspirace.cz/wp-content/uploads/2025/02/CB111C22-3D60-4AE6-9DD4-B65353450837-1024x768.jpg)
Vše důkladně propracujte vařečkou nebo rukama, dokud nevznikne hladké a pružné nelepivé těsto. Nakonec zapracujte rozinky (100 g).
![Domácí mazanec - recept na tradiční velikonoční pochoutku](https://primainspirace.cz/wp-content/uploads/2025/02/73E07C3E-64D4-401F-A334-A08AED936452-1024x768.jpg)
3. Kynutí těsta:
Mísu s těstem přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout asi hodinu.
![Domácí mazanec - recept na tradiční velikonoční pochoutku](https://primainspirace.cz/wp-content/uploads/2025/02/93F7F3E3-4A8B-40B2-BA21-28C8A9F39ECC-1024x768.jpg)
Těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem.
![Domácí mazanec - recept na tradiční velikonoční pochoutku](https://primainspirace.cz/wp-content/uploads/2025/02/F8B8F665-8E9D-4EA2-B293-0022B1AC776D-1024x768.jpg)
4. Tvarování mazance:
Vykynuté těsto přendejte na pomoučněný vál a lehce ho prohněťte. Vytvořte kulatý bochník a položte ho na plech vyložený pečicím papírem. Zakryjte fólií nebo utěrkou a nechte ještě 30 minut kynout na plechu.
![Domácí mazanec - recept na tradiční velikonoční pochoutku](https://primainspirace.cz/wp-content/uploads/2025/02/094EF379-7372-444E-943A-F5106CA4C6F5-1024x768.jpg)
Mazanec potřete rozšlehaným vejcem (uprostřed do něj můžete nožem udělat křížek). Nakonec posypte nasekanými mandlemi.
![Domácí mazanec - recept na tradiční velikonoční pochoutku](https://primainspirace.cz/wp-content/uploads/2025/02/69E6A98A-F5A2-4DBC-8359-59A9691B565B-1024x768.jpg)
5. Pečení:
Troubu předehřejte na 190 °C. Mazanec pečte asi 30–40 minut. Po 20 minutách můžeme snížit teplotu na 170 °C, aby se pekl rovnoměrně.
![Domácí mazanec - recept na tradiční velikonoční pochoutku](https://primainspirace.cz/wp-content/uploads/2025/02/4173D4E0-085F-4883-ABD9-C247C2A49021-1024x768.jpg)
6. Finální úprava:
Upečený mazanec nechte vychladnout a poté ho bohatě posypte moučkovým cukrem a nakrájejte.
![Domácí mazanec - recept na tradiční velikonoční pochoutku](https://primainspirace.cz/wp-content/uploads/2025/02/BCDD2293-A9DA-4817-8FB8-166F7F674C17-1024x768.jpg)
Přejeme dobrou chuť!
Tipy:
- Dvojité kynutí: Nechte těsto vykynout, pak ho propracujte a nechte kynout ještě jednou. Získáte extra nadýchanou strukturu!
- Rozinky: Pokud chcete výraznější chuť, můžete rozinky předem namočit v rumu nebo horkém čaji.
- Alobal při pečení: Pokud by mazanec začal příliš tmavnout, přikryjte ho alobalem.
- Citronová nebo pomerančová kůra: Přidejte ji do těsta, postará se o svěží aroma a mazanci dodá lehkou ovocnou vůni.
- Mouka: Mouku můžete prosít, těsto pak bude jemnější a lehčí.
VIDEO NÁVOD:
Další různorodé inspirace pro použití domácího kynutého těsta naleznete zde - Recepty s KYNUTÝM TĚSTEM!