Vynikající domácí játrová paštika s karamelizovanou cibulkou a mrkví

Tato domácí játrová paštika je dokonalým spojením jemné chuti hovězího masa, sladké karamelizované cibulky a jemně nasládlé mrkve. Díky smetanové konzistenci a máslové jemnosti je každé sousto skutečným gurmánským zážitkem. Pusťte se do přípravy tohoto lahodného pokrmu, který okouzlí každého, kdo si ho ochutná.

Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.
Vynikající domácí játrová paštika s karamelizovanou cibulkou a mrkví
Zdroj: retete-usoare.eu

Domácí játrová paštika s karamelizovanou cibulkou a mrkví

Co budeme potřebovat:

Základ:

  • 450 g cibule (oloupané)
  • 450 g mrkve (oloupané)
  • 900 g hovězí játra
  • 10-12 g soli
  • 3-5 g černý mletý pepř
  • 250 g másla (nebo 200 g másla a 100 g smetany na šlehání 10%)

Ostatní:

  • 30 ml slunečnicový olej
Vynikající domácí hovězí paštika s karamelizovanou cibulkou a mrkví
Zdroj: retete-usoare.eu

Jak budeme postupovat:

1. Nejprve oloupejte cibuli a mrkev, poté cibuli nakrájejte na malé kostičky a mrkev nastrouhejte na hrubém struhadle.

2. Hovězí játra očistěte od blan a nakrájejte na proužky silné asi 1 cm.

Vynikající domácí hovězí paštika s karamelizovanou cibulkou a mrkví
Zdroj: retete-usoare.eu

3. Na pánvi rozehřejte trochu slunečnicového oleje, pak vsypejte nakrájenou cibuli a smažte ji, dokud nezačne zlátnout. Jakmile cibule začne hnědnout, přidejte nastrouhanou mrkev a promíchejte.

4. Na druhé pánvi rozehřejte trochu oleje a vložte nakrájená játra, která smažte při stálém míchání maximálně 10 minut, aby zůstala měkká, ale propečená.

5. Jakmile jsou játra hotová, stáhněte pánev z ohně a přeneste je do chladného hrnce. Zakryjte hrnec pokličkou a nechejte je 3-5 minut vařit při mírně teplotě. Zůstanou měkké, ale propečené.

Vynikající domácí hovězí paštika s karamelizovanou cibulkou a mrkví
Zdroj: retete-usoare.eu

6. V hrnci zahřejte smetanu na šlehání a přiveďte ji k mírnému varu, až začne lehce bublat. Jakmile smetana začne vřít, stáhněte hrnec z ohně a přidejte do ní osmažená játra a zeleninu. Dochuťte solí, černým mletým pepřem podle vaši chuti a vše důkladně promíchejte.

Vynikající domácí hovězí paštika s karamelizovanou cibulkou a mrkví
Zdroj: retete-usoare.eu

7. Nakonec do směsi vložte máslo a pomocí ponorného mixéru vše důkladně rozmixujte, až vznikne hladká, krémová hmota.

Vynikající domácí játrová paštika s karamelizovanou cibulkou a mrkví
Zdroj: retete-usoare.eu

8. Hotovou paštiku přeneste do požadovaných nádob a dejte ji alespoň na 2 hodiny do lednice, aby ztuhla.

Vynikající domácí játrová paštika s karamelizovanou cibulkou a mrkví
Zdroj: retete-usoare.eu

9. Podávejte ji s chlebem, bagetou, toasty, ale především s láskou, velkou chutí a nadšením.

Přátelé, přejeme Vám dobrou chuť!

Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na slané recepty, kde najdete každý den skvělé tipy na slaná jídla.


 

Pokud hledáte další slanou pochoutku, určitě vyzkoušejte náš další recept:

Delikátní pečená hovězí játra na jablkách a cibulce – Snadná večeře pro vás!