Vajíčková pomazánka je klasický a oblíbený pokrm, který se hodí jak na snídani, tak jako svačinu nebo lehkou večeři. Díky kombinaci nastrouhaných vajec, kyselých okurek, cibule a smetanových sýrů s majonézou a hořčicí získáte krémovou a chutnou pomazánku, která skvěle chutná na čerstvém pečivu nebo jako dip k zelenině. Pažitka, sůl a pepř pak dodají této pomazánce dokonalou chuť.
Ingredience
- 10 uvařených vajec
- 2 kyselé okurky
- 1 cibule
- 5 smetanových sýrů (například tavených sýrů ve vaničce)
- 1 majonéza
- 1 lžička plnotučné hořčice
- Pažitka
- Sůl a pepř dle chuti
Postup přípravy
1) Uvařená vajíčka nechte zchladnout, poté je oloupejte a protlačte přes sítko pro získání jemné textury.
2) Kyselé okurky nastrouhejte na jemno a cibuli nakrájejte na velmi drobné kousky.
3) Ve velké míse smíchejte nastrouhaná vajíčka, kyselé okurky, cibuli a smetanové sýry do hladké směsi.
4) Přidejte majonézu a hořčici a důkladně promíchejte.
5) Nakonec do pomazánky vmíchejte nasekanou pažitku a dochuťte solí a pepřem podle vaší chuti.
6) Pomazánku nechte v chladničce alespoň hodinu odpočinout, aby se chutě propojily.
Vyzkoušejte také:
- Vynikající mrkvová pomazánka s vejcem
- Bůčková pomazánka s kusem uzeného masa
- Rychlá pomazánka z moravanky, kterou si zamilujete
Závěr
Vajíčková pomazánka je univerzální a vždy oblíbená pochoutka. Její příprava je jednoduchá a výsledek vždy lahodný. Podávejte ji s čerstvým pečivem, jako náplň do sendvičů nebo jako chutný dip k zeleninovým tyčinkám pro lehké občerstvení.