Křehké karamelové vlašské ořechy – vánoční cukroví

Křehké karamelové vlašské ořechy jsou dokonalým spojením bohaté karamelové chuti s jemným křupavým těstem. Tyto malé lahůdky vypadají jako skutečné ořechy a jsou ideální pro speciální příležitosti nebo jako elegantní doplněk ke kávě či čaji.

Zdroj: سفيرة الطبخ ام انوار

Ingredience:

Ořechové skořápky:

  • 200 g změklého másla
  • 52 g cukru
  • 1 špetka soli
  • 2 vejce
  • 1 lžička vanilkového cukru
  • 300 g hladké mouky
  • 65 g kukuřičného škrobu
  • 1/2 lžičky kypřicího prášku do pečiva

Karamelová náplň:

  • 300 g cukru
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 20 g másla
  • Celé vlašské ořechy dle potřeby

Postup

1) Těsto: V misce vyšlehejte změklé máslo s cukrem do hladkého krému. Přidejte vejce a vanilkový cukr a znovu prošlehejte. Poté vmíchejte mouku, škrob a prášek do pečiva a zpracujte do hladkého těsta, které se nelepí na ruce. Dejte ho odpočinout na 30 minut do lednice.

2) Formování skořápek: Z těsta utvořte malou placku a položte ji na alobalem obalenou formu na ořechy. Přebytečné těsto seřízněte a vytvarujte vrásky ořechů.

3) Pečení skořápek: Pečte 15 minut v předehřáté troubě na 190 °C. Po upečení nechte skořápky vychladnout a vyjměte alobal. Hrany skořápek opatrně obruste.

4) Karamelová náplň: V hrnci rozpusťte cukr na karamel, přilijte horkou smetanu a přidejte máslo. Míchejte do hladka a nechte karamel vychladnout.

5) Plnění a skládání ořechů: Chladný karamel nasypte do skořápek, do jedné z nich vložte celý vlašský ořech a pak obě poloviny spojte.

Závěr

Tento recept na křehké karamelové vlašské ořechy představuje jedinečnou kombinaci chutí a textur, která potěší každého milovníka sladkého. Jsou to nejen krásné dekorace, ale také nezapomenutelné pochoutky, které zmizí z talíře dříve, než je stihnete napočítat.