Lahodný koláč z listového těsta, s pomeranči a krémem z řeckého jogurtu je dokonalým způsobem, jak osladit své chuťové buňky. Tato receptura je jednoduchá a výsledkem je dezert, který vám rozhodně zpříjemní den. Přeji vám dobrou chuť!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Koláč z listového těsta, s pomeranči a krémem z řeckého jogurtu
Co budeme potřebovat:
Pro těsto:
- 500 g listového těsta
- pomerančová šťáva
- cukr
Pro pomerančovou směs:
- 300 g pomerančové dužiny (2-3 pomeranče)
- 2 lžíce cukru
- 2 lžičky kukuřičného škrobu
- 1 lžička nastrouhané pomerančové kůry
Pro krém:
- 350 ml smetany na šlehání min. 30%
- 3 lžíce moučkového cukru
- 250 g řeckého jogurtu
Jiné: moučkový cukr – na ozdobu
Jak budeme postupovat:
1. Připravte těsto: rozkrojte listové těsto na polovinu. Položte kusy těsta na pečicí papír.
2. Z jednoho kusu těsta vykrojte kruh o průměru 22 cm. Často jej propíchejte vidličkou, poté potřete pomerančovou šťávou a posypte cukrem. Nechte kousky těsta okolo kruhu. Přesuňte plát s pečicím papírem na plech.
3. Z druhého kusu těsta vykrojte kruh o průměru 20 cm. Rozkrojte ho na 12 sektorů. Potřete je pomerančovou šťávou a posypte cukrem.
4. Pečte listové těsto v předehřáté troubě na 15-20 minut při teplotě 200 °C.
5. Nechte těsto vychladnout.
6. Připravte pomerančovou směs: pomerančovou dužinu a nastrouhanou kůru pomeranče dejte do hrnce s tlustým dnem. Přidejte cukr a kukuřičný škrob. Za stálého míchání vařte směs 5 minut na mírném ohni.
7. Odstraňte směs z ohně a nechte ji úplně vychladnout za častého míchání.
8. Připravte krém: šlehejte studenou smetanu na šlehání a moučkový cukr metličkou na sníh, dokud nevzniknou měkké špičky.
9. Přidejte řecký jogurt. Míchejte.
10. Sestavte dort: celý první plát položte na podnos. Ohraničte ho nastavitelným kruhem.
11. Rozprostřete polovinu krému na první plát, poté na něj dejte polovinu pomerančové směsi, tak abyste okraje nechali volné.
12. Přidejte zbytek krému. Rozetřete zbytek pomerančové směsi na něj a do středu dortu si nechte lžičku pomerančové směsi.
13. Dort dejte na minimálně 2-3 hodiny (ideálně přes noc) do lednice.
14. Pomocí tenkého nože oddělte dort od kruhu. Okraje ozdobte kousky těsta, které zbyly po vykrojení plátů, a které jste rozdrtily rukama. Posypte moučkovým cukrem.
15. Podávejte dort na talířcích s velkým potěšením!
Přejeme vám dobrou chuť s těmi, které máte rádi!