Připravte si ten nejlepší jablečný koláč: Recept, který Vás vrátí do dětství

Jablečný koláč je více než jen jednoduchý dezert; je to spíše kulturní ikona, která v nás probouzí nostalgii a připomíná nám chvíle strávené s rodinou. Tento recept na měkký a křehký jablečný koláč je tak jedinečný, že se nemůžete dočkat, až jej budete sdílet s nejbližšími. Recept je jednoduchý, ale výsledek je neuvěřitelně lahodný. Proč tedy nezačít právě teď? Pojďme se společně vrátit do doby, kdy nám tento báječný koláč připravovala naše babička.

Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka.
Jablečný koláč: Tradiční recept krok za krokem
Zdroj: a1.ro/chefi-la-cutite/retete

Jednoduchý jablečný koláč

Co budeme potřebovat:

Těsto:

  • 1 lžička soli
  • 1 lžička cukru
  • 50 ml oleje
  • 250 ml studené vody
  • 500 g hladké mouky (+ 50 g)
  • 250 g másla s 82 % tuku

Plnění:

  • 2 kg mírně nakyslých jablek
  • 3-4 lžíce cukru
  • 3 sáčky vanilkového cukru
  • 1 lžička skořicového prášku

Na posypání:

  • vanilkový cukr s příchutí nebo skořicí

Jak budeme postupovat:

1. Začněte přípravou těsta na jablečný koláč , které musí stát hodinu v chladničce, dokud neztuhne.

2. V míse smíchejte: sůl, cukr, olej, ocet a studenou vodu.

3. Do mísy prosejte mouku, uprostřed mísy udělejte jamku a dejte do ní smíchané přísady z předchozí mísy, poté začněte zapracovávat mouku do směsi – vypracujte nepříliš tuhé, ale nelepivé těsto.

4. Pracovní plochu posypejte moukou a pomocí válečku těsto co nejtenčeji rozválejte.

5. Vymažte plech měkkým máslem, posypte ho hrstí mouky a těsto pevně rozválejte. Poté váleček lehce potřete trochou másla a pevně ho srolujte do tvaru šneka.

6. Následně těsto přikryjte fólií a uložte do lednice, dokud neztuhne máslo a nebude možné použít ho.

7. Mezitím jablka zpracujte, nastrouhejte a na ohni zkaramelizujte s cukrem, dokud nezmění barvu. Není třeba je loupat, protože tím ztratíme část jejich sladkosti. Poté je nechte vychladnout a navrch nasypejte vanilkový cukr se skořici.

8. Těsto vyndejte z lednice a rozdělte ho na dvě části. První část těsta rozválejte na pomoučené prkénko a položte na plech vymazaný trochou másla a vysypaný moukou, pak plát těsta propíchejte z místa na místo vidličkou.

9. Na těsto rozprostřete jablečnou náplň a vyválejte druhý plát těsta, který položte na jablka.

10. Lahodný jablečný koláč pečte 30-35 minut při 180 °C, nebo dokud není na povrchu pěkně hnědý.

11. Po upečení nechte vychladnout posypejte nejlépe vanilkovým cukrem nebo skořicí a podávejte.

Jednoduchý jablečný koláč
Zdroj: a1.ro/chefi-la-cutite/retete

Tipy pro dokonalý koláč:

  1. Volba jablek: Mírně nakyslá jablka jsou ideální pro tento koláč.
  2. Dekorace: Pokud chcete koláč zdobit, použijte plátek jablka nebo skořici při finálním posypání.
  3. Servírování: Tento koláč se nejlépe podává horký a ideálně s vanilkovou zmrzlinou nebo šlehačkou.

Přátelé, přejeme vám dobrou sladkou jablečnou chuť!

Sdílejte tenhle fantastický recept s Vašimi přáteli! Určitě si také pochutnají! Můžete si také prohlídnout 10+ recepty na jablečný koláč.