Přijměte pozvání do světa jemných a osvěžujících chutí s naším citronovým dortem, který je dokonale zkombinován s jemným krémem z mascarpone. Tento nádherný dezert je jako obláček na talíři, který vás okouzlí svým lehkým a svěžím charakterem. Výrazná chuť citronu se snoubí s krémovou náplní z mascarpone a vytváří nezapomenutelný zážitek pro vaše chuťové pohárky i oko. Dejte si porci této svěží lahůdky, která zanechá ve vašich ústech jemnou a sladkou stopu.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Lehký citronový dort s jemným krémem z mascarpone
Co budeme potřebovat:
Na těsto:
- 3 vejce
- 90 g cukru
- 90 g mouky
- 20 ml rafinovaného slunečnicového oleje
- 30 ml citronové šťávy
- 1 lžička strouhané citronové kůry
- 3 g prášku do pečiva
Pro sirup:
- 30 ml vody
- 20 g cukru
- 5 ml citronové šťávy
Citronový krém:
- 90 ml citronové šťávy
- 10 g strouhané citronové kůry
- 125 g cukru
- 2 vejce
- 90 g másla
- 5 g kukuřičného škrobu
Krém:
- 100 g smetanového sýra (my jsme použili mascarpone)
- 200 ml smetany na 30-33% šlehačku
- 30 g moučkového cukru
Těsto jsme upekli v kulatém plechu o průměru 18 cm.
Jak budeme postupovat:
1. Připravte těsto: Oddělte bílky a žloutky tak, aby se žádný žloutek nedostal do bílků.
2. Bílky vyšlehejte mixérem do pěny. Pak do nich postupně (ve 3 fázích) přidávejte cukr a šlehejte, dokud se neobjeví trvalé špičky.
3. Do bílkové pěny přidejte žloutky, pak smíchejte mixérem na nízké otáčky.
4. Nasypejte prosátou mouku s práškem do pečiva – míchejte stěrkou nebo špachtlí krouživými tahy směrem nahoru.
5. Vmíchejte rafinovaný slunečnicový olej, citronovou šťávu a nastrouhanou citronovou kůru. Smíchejte s 1-2 lžícemi těsta, poté přidejte do zbytku těsta – promíchejte dohladka.
6. Dno formy vyložte pečicím papírem, nalijte do ní těsto a rovnoměrně ho rozetřete.
7. Pečte těsto 35 minut v troubě vyhřáté na 160-170 °C.
8. Nechte je 15 minut vychladnout, pak je tenkým nožem oddělte od stěn formy a vyjměte je z formy. Položte je a počkejte, až zcela vychladne, pak ji rozkrojte na 2 stejné díly (podélně).
9. Připravte citronový krém: Vejce, cukr, kukuřičný škrob, citronovou šťávu a citronovou kůru dejte do hrnce s těžkým dnem – velmi dobře promíchejte, aby nezůstaly žádné hrudky a poté přidejte máslo – promíchejte.
10. Vařte 1 minutu od chvíle, kdy se objeví první bublinky, na mírném ohni za stálého míchání, poté by měl mírně zhoustnout.
11. Po uvaření odstavte z ohně a přeceďte ji přes jemné síto. Poté zakryjte potravinovou fólií tak, aby přišla do přímého kontaktu s povrchem, pak ji nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
12. Připravte si smetanový sýr: Smetanu na šlehání (studenou, čerstvě vyndanou z lednice) vyšlehejte mixérem do pěny. Poté do něj přisypejte moučkový cukr, přidejte smetanový sýr a pokračujte v mixování, dokud se nevytvoří pevné špičky a pak ho naneste do zdobicího sáčku.
13. Připravte sirup: Rozpusťte cukr v horké vodě a po vychladnutí sirupu do něj přilijte citronovou šťávu.
14. Sestavte dort: Posypte první koláč: Na okraje naneste silný kruh tvarohového krému a doprostřed rozetřete polovinu citronového krému.
15. Druhý dort namažte a položte ho pomazanou stranou dolů na dort.
16. Povrch a okraje dortu potřete krémem.
17. Zbylý krém naneste v řádcích na povrch dortu. Poté naneste zbývající citronový krém v řádcích – mezi řádky krému.
18. Pokud chcete, můžete okraje dortu ozdobit nastrouhanou citronovou kůrou.
19. Dort nechte v chladničce alespoň 60 minut.
20. Podávejte ho s láskou a velkou chutí!
Přátelé, přejeme vám dobrou chuť!