Pokud čekáte návštěvu a nevíte, co pro ni připravit, sáhněte po tomto receptu na chutný dort s mascarpone krémem a čokoládovou polevou. Výhodou tohoto dortu je, že nemusíte vůbec zapínat troubu. Ve skutečnosti je korpus připravený na pánvi! Vyzkoušejte ho!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Dort s mascarpone a čokoládovou polevou:
Co budeme potřebovat:
Na těsto:
- jedno vejce
- 80 ml mléka
- 30 ml rafinovaného slunečnicového oleje (3 polévkové lžíce)
- 60 g mouky (3 polévkové lžíce)
- 20 g kakaového prášku (2 polévkové lžíce)
- 2 g jedlé sody (1/3 čajové lžičky)
- 5 ml 9% octa (½ polévkové lžíce)
- 40 g cukru (2 polévkové lžíce) – nepovinné
- špetka soli
Složení náplně:
- 400 g sýra mascarpone (můžete ho nahradit sladkým tvarohem s měkkou konzistencí)
- 400 g smetany na 30-35 % šlehačky
- 140 g moučkového cukru (7 polévkových lžic)
- 10 g vanilkového cukru (2 čajové lžičky)
- 15 g želatiny
- 100 ml mléka
Na polevu:
- 100 g hořké čokolády 50%
- 100 ml smetany ke šlehání 30-35 %
Jak budeme postupovat:
Připravte těsto:
1) Do hluboké mísy dejte prosátou mouku spolu s kakaovým práškem, jedlou sodou, špetkou soli a případně cukrem (my jsme ho nepřidávali). Metličkou dobře promíchejte.
2) Přidejte mléko, rafinovaný slunečnicový olej a vejce. Míchejte metličkou do hladka.
3) Přidejte ocet. Znovu promíchejte.
4) Těsto přendejte na rozpálenou pánev vymazanou trochou rafinovaného slunečnicového oleje (my jsme použili pánev o průměru 20 cm). Nechte ji rozetřít po povrchu.
5) Pečte těsto 10-12 minut na mírném ohni pod pokličkou pouze z jedné strany, dokud není hotové. Zkontrolujte propečení párátkem. Pokud se na víku během pečení tvoří kondenzát, odstraňte ho papírovou utěrkou.
6) Nechte těsto vychladnout na mřížce a poté uhlaďte okraje vykrajováním pomocí formy o průměru 19 cm.
7) Těsto položte na plech a vyložte ho nastavitelným kruhem vyloženým acetátovou fólií.
Připravte si náplň:
1) Rozpusťte želatinu ve studeném mléce a nechte ji hydratovat.
2) Smetanu ke šlehání (studenou, právě vyndanou z lednice) a 70 g moučkového cukru šlehejte mixérem, dokud se neobjeví měkké špičky.
3) Mascarpone, 70 g moučkového cukru a vanilkový cukr smíchejte stěrkou, dokud se cukr zcela nerozpustí.
4) Želatinu rozpusťte na mírném ohni, ve vodní lázni nebo v mikrovlnné troubě, ale dávejte pozor, aby se nerozvařila. Smíchejte se 2 lžícemi sýrové směsi, abyste snížili její teplotu a zabránili srážení. Poté ji přidejte do směsi a stěrkou rychle promíchejte dohladka.
5) Do směsi postupně vmíchejte šlehačku (po 2 lžících) a pokaždé stěrkou promíchejte do hladka.
6) Konečnou směs přeneste na čokoládovou desku. Rovnoměrně rozetřete.
7) Koláč přikryjte potravinovou fólií a uložte do chladničky alespoň na 3-4 hodiny, dokud zcela neztuhne.
Připravte polevu:
1) Zahřejte smetanu ke šlehání téměř k bodu varu. Nalijte ji na nasekanou čokoládu. Nechte je 30 vteřin působit a pak je promíchejte dohladka.
2) Povrch koláče polijte polevou a rovnoměrně ji rozetřete nakláněním formy v různých směrech.
3) Koláč opět přikryjte potravinovou fólií a dejte do chladničky, dokud poleva neztuhne.
4) Odstraňte kroužek a acetátovou fólii kolem dortu. Pokud chcete, můžete ho ozdobit strouhanou bílou čokoládou.
5) Porcujte a s velkou chutí podávejte!
Přejeme vám i vašim blízkým dobrou chuť!