Žampiony jsou vynikající ingrediencí během celého roku, hodí se snad ke všemu a poskytují základ pro skutečně chutná jídla. My vám dnes ukážeme fantastický recept, ve kterém hrají žampiony jednu z nejdůležitějších rolí. Pojďme na to – žampionové lasagne!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Žampionové lasagne
- 250 g lasagne
- 1 PL máslo
- 1 PL olej
- 1 ks cibule
- 250 g žampiony
- 2 hrste petrželka
- 60 g strouhaný parmazán
- podle chuti sůl, mletý pepř, sušený tymián
Na bešamel:
- 3 PL máslo
- 3 PL hladká mouka
- 750 ml mléko
- 0,5 KL sůl
- 0,25 KL muškátový oříšek
Jak budeme postupovat:
1. Žampiony: na pánvi rozehřejeme máslo, olej a přidáme na plátky nakrájené žampiony.
2. Opepříme, přidáme trochu tymiánu a za občasného míchání opékáme, dokud houby nepustí šťávu. Když se všechna šťáva odpaří, houby přendáme do misky.
3. Přidáme ještě kapku oleje a na pánvi osmahneme nadrobno naseknou cibuli, dokud nezměkne. Cibulku pak v misce promícháme s houbami a nasekanou petrželkou a podle chuti dosolíme.
4. Bešamel: v rendlíku zahřejeme máslo a přidáme mouku. Jíšku opékáme pár minut a poté postupně přiléváme studené mléko.
5. Ochutíme solí, muškátovým oříškem a přivedeme k varu. Povaříme asi 2 minutky a odstavíme z ohně.
6. Těstovinu připravíme podle návodu: buď ukládáme přímo do plechu nebo povaříme v osolené vodě zhruba 10 minut, usušíme a teprve poté ukládáme na plech.
7. Do plechu nebo zapékací misky nalijeme naběračku bešamelu a poklademe na něj plátky těstoviny. Opět potřeme bešamelem, přidáme vrstvu hub, strouhaný parmazán a proces opakujeme, dokud nemineme lasagne i houby.
8. Lasagne uzavřeme vrstvou bešamelu a sýra a dáme péct do trouby vyhřáté na 180 ° C na zhruba 45 až 50 minut.
Hotovo!
Přejeme dobrou chuť!