Musaka s mletým masem je vynikající řecká variace na francouzské brambory nebo pastýřský koláč. Připravte si ji s našim receptem.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Řecká musaka s mletým masem
Co budeme potřebovat:
zeleninová vrstva:
- 2 ks větších brambor
- 1 ks velké červené cibule
- 1 ks lilku
- 2 ks cukety
- 1 hrst čerstvého tymiánu
- 4 lžíce olivového oleje
masová vrstva:
- 2 PL olivový olej
- 1 ks červená cibulka
- 1 stroužek česnek
- 1 KL mletá skořice
- 1 špetka mleté hřebíčky
- 1 PL rajčatový protlak
- 500 g mleté hovězí maso
- 1 konzerva loupaných rajčat
bešamel:
- 100 g máslo
- 100 g hladká mouka
- 750 ml mléko
- 1 špetka muškátový oříšek
- 100 g strouhaný parmazán
- 3 ks žloutek
- sůl
- pepř
- parmazán na posypání
Jak budeme postupovat:
- Troubu předehřejte na 200 °C. Hlubší plech (25×30 cm) vymažte olejem.
- Brambory a cibuli očistěte a nakrájejte na tenké plátky. Vložte je do mísy, pokapejte olejem, osolte a opepřete a přidejte třetinu nasekaného tymiánu. Dobře promíchejte, rovnoměrně rozprostřete na dno plechu a pečte 20 minut. Tento postup zopakujte s neoloupaným lilkem (nakrájejte, okořeňte), který pak opět 20 minut pečte na bramborách. Pak totéž udělejte s neoloupanými cuketami a opět je pečte na bramborách a lilku dalších 20 minut.
- V hlubší pánvi rozehřejte olej. Přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a česnek a nechte zkaramelizovat. Dochuťte skořicí a hřebíčkem. Přidejte protlak, maso, okořeňte (sůl, pepř) a za stálého míchání nechte maso zatáhnout. Přilijte nakrájená rajčata a nechte míchat, dokud se neodpaří většina tekutiny. Odstavte z ohně a nechte odstát, zatímco budete připravovat bešamel.
- V hrnci na mírném ohni rozpusťte máslo a přidejte mouku. Míchejte metličkou, dokud nevznikne kašovitá směs. Přidejte asi čtvrt litru mléka, znovu prošlehejte a nechte mouku vstřebat. Mléko přidávejte postupně po malých dávkách, dokud nevznikne krásný krémový bešamel. Když začne bublat, stáhněte ho z ohně a přidejte černý pepř, muškátový oříšek a parmazán. Nechte vychladnout a nakonec do bešamelu přidejte žloutky.
- Třetinu bešamelu přidejte k masové vrstvě a navrstvěte ji na opečenou zeleninu. Potřete zbylým bešamelem, posypte parmazánem a pečte při 180 °C asi 30 minut.
- Podávejte s čerstvým zeleninovým salátem.
Přejeme dobrou chuť!
Pokud Vás tento recept zaujal, sdílejte jej i Vašim přátelům! Inspirujte se také receptem na smažené rýžové kuličky plněné mletým vepřovým masem se smetanovou omáčkou.